

10 manieren om in slaap te vallen
Na een lange, drukke dag wil je natuurlijk niets liever dan op bed ploffen en meteen in slaap vallen. Helaas is dat in de praktijk vaak wat ingewikkelder. Je bent moe, maar toch lukt het je niet om lekker te slapen. Het is een veelvoorkomend probleem, en wordt vooral veroorzaakt door een gebrek aan rust en ontspanning in je hoofd. Klinkt dit herkenbaar? Dan kunnen onderstaande manieren je helpen om sneller in slaap te vallen.
• Vermijd cafeïne. Voor veel mensen is een kopje koffie of thee na het eten een vast onderdeel van het avondritueel. Bij sommige mensen heeft dat totaal geen invloed, maar bij anderen brengt het het slaappatroon flink in de war. Heb je moeite met inslapen? Probeer dan ’s avonds geen koffie (of andere cafeïne-houdende dranken) meer te drinken. Ga liever voor alternatieven met een rustgevende werking, zoals warme melk of kruidenthee.
• Ontspanningsoefeningen. Breng je lichaam tot rust door voor je gaat slapen wat stretch- of yogaoefeningen te doen. Download een podcast, of laat je inspireren door deze oefeningen.
• Een schone lei. Ruim je slaapkamer op voordat je gaat slapen. Een rommelige slaapkamer zorgt voor onrust in je hoofd en als alles netjes op zijn plek ligt hoef je daar dus niet meer over te piekeren. Vind je het lastig? Ga dan online op zoek naar speciale opruimtips.
• Neem een bad. Een warm bad met aromatiserende geuren werkt ontspannend en warmt bovendien het lichaam op. Door je opgewarmde lichaam vervolgens in een koel bed te laten afkoelen, val je een stuk sneller in slaap.
• Lichten uit. Licht prikkelt je hersenen en verstoort de slaaphormonen, waardoor je lichaam het signaal dat het moet gaan slapen niet goed binnenkrijgt. Zelfs kleine lampjes kunnen van invloed zijn; probeer laptopschermen, alarmklokken en andere lichtgevende knopjes op elektrische apparatuur dus zoveel mogelijk te beperken als je in bed ligt.
• Sport overdag. Of je nu op je lijn moet letten, of gewoon fitter wilt zijn: sport heeft ontzettend veel voordelen. Door overdag veel te bewegen, is je lichaam ‘s avonds moe en is je geest een stuk leger – je zult zien dat je zo in slaap valt!
• Sla dutjes over. Als je laat in slaap valt, en dus maar een korte nacht hebt gemaakt, is het erg verleidelijk om overdag even een dutje te doen. Toch is het belangrijk dat je dit patroon doorbreekt. Probeer je slaap zoveel mogelijk op te sparen.
• Eet niet te zwaar. Avondeten doe je het liefst een aantal uur voordat je gaat slapen. Zo geef je je lichaam genoeg tijd om alles te verteren. Als je voor het slapen honger hebt, kan je het beste voor een lichte snack kiezen, welke je lichaam gemakkelijk kan verteren.
• Routine. Mensen zijn routinedieren. Als je elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat, en ’s ochtends op hetzelfde tijdstip opstaat, went je lichaam daar vanzelf aan. Zo wordt je lichaam automatisch moe tegen de tijd dat je naar bed gaat.
• Een comfortabel bed. Klinkt als een open deur, maar een comfortabel bedje (met een matras en kussen dat bij jouw lichaam past) doet wonderen voor je slaap.
Slaap lekker!