10 oktober Landelijke Dag Psychische Gezondheid

10 oktober Landelijke Dag Psychische Gezondheid

Ieder jaar op 10 oktober is het World Mental Health Day, oftewel de Landelijke Dag Psychische Gezondheid. Elk jaar wordt door de World Health Organization (WHO) een thema gekozen waar dat jaar extra aandacht voor is. Voor 2017 is dat ‘Geestelijke Gezondheid op het werk’.

 

In Nederland heeft MIND samen met de overheid campagne gevoerd voor het verminderen van stress op het werk. En gedurende het jaar besteedt de organisatie aandacht aan werkstress en psychische gezondheid op het werk, op school, maar natuurlijk ook in het dagelijks leven. Het is goed dat er ieder jaar een themadag is die extra aandacht besteedt aan diverse aspecten van psychische gezondheid, maar ook de rest van het jaar is het natuurlijk belangrijk om mensen met psychische problemen en hun naasten te helpen en te informeren. Mensen kunnen informatie hierover krijgen via de websites van MIND: www.mindblue.nl gaat over de diverse vormen van depressie, bijvoorbeeld ook de bipolaire stoornis en postpartum depressie.

 

mind korrelatieDe website www.mindyoung.nl is gericht op jongeren die op een laagdrempelige manier informatie en hulp vinden op het gebied van psychische problemen.

www.wijzijnmind.nl gaat over de organisatie zélf en wat voor werkzaamheden en projecten de organisatie uitvoert. MIND geeft niet alleen voorlichting en informatie, maar gaat onder meer ook in gesprek met de overheid, verzekeringsmaatschappijen en de ggz om ervoor te zorgen dat mensen met psychische problemen beter worden geholpen.

 

Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft ooit psychische klachten gehad, en als naaste hebben ook veel mensen ermee te maken, dus het is van belang om aandacht te blijven besteden aan (het voorkómen van) psychische problemen.

Werkstress en pensioenstress

Overigens kunnen mensen niet alleen last hebben van werkstress, maar is er ook zoiets als pensioenstress. Als iemand bijna met pensioen gaat kan er een periode zijn waarop deze persoon zich op het werk ‘tussen wal en schip’ voelt vallen, en als hij of zij dan ook echt stopt met werken, dan kan er een gat ontstaan als er geen zinvolle tijdsbesteding voorhanden is. En u heeft vast wel eens van een burn-out gehoord, maar er is ook een variant hierop genaamd bore-out. Een bore-out is het tegenovergestelde van een burn-out, maar iemand ervaart dezelfde klachten: moe, prikkelbaar, opgebrand, futloos. Als iemand geen zinvolle tijdsbesteding heeft, dan kan een bore-out ontstaan door sleur en nietsdoen: stress door verveling. Het is dan zaak om bezig te blijven, maar ook wel rustmomenten te blijven houden.

 

Heeft u veel last van stress of wilt u op een laagdrempelige manier over andere onderwerpen op het gebied van de psyche praten met een professionele hulpverlener? Bel dan Korrelatie op 0900-1450 (€ 0,15/min) of ga naar www.korrelatie.nl.

 

 

korrelatie

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!