12 mei is de Dag van de Verpleging

12 mei is de Dag van de Verpleging

Iedere dag van het jaar is wel een ‘Dag van’. Zo is de Dag van de Arbeid op 1 mei overal bekend. Op 12 mei vieren verpleegkundigen en verzorgenden over de hele wereld de internationale Dag van de Verpleging. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de grootste beroepsgroep in Nederland. En iedere Nederlander heeft wel eens te maken met een verzorgende of verpleegkundige.

Florence Nightingale

Op 12 mei herdenkt de Dag van de Verpleging de geboortedag van Florence Nightingale. Zij is 1820 geboren en kwam uit een zeer welgestelde Engelse familie. Zij koos ervoor om het lot van armen, zieken en gewonden te verbeteren. Verpleging als vak moest toen nog worden uitgevonden. Florence Nightingale is bekend geworden als ‘Lady with the lamp’ toen zij tijdens de Krimoorlog in 1854 de verzorging van gewonde soldaten op zich nam. Overal ter wereld is Florence Nightingale het symbool van het beroep verpleegkundige. Zij is de grondlegster van de moderne verpleegkunde. Dat begon toen zij tijdens de Krimoorlog ontdekte dat de meeste soldaten stierven door infecties vanwege een defecte riolering. Haar leven lang heeft zij hier het belang van hygiêne aan overgehouden. In 1856 richte zij een verpleegsterschool op en schreef in 1859 het eerste handboek voor de verpleging van zieken.

dag van de verplegingGrootste beroepsgroep

In Nederland werken zo’n 300.000 verzorgenden en verpleegkundigen en 3.000 verpleegkundig specialisten. Zij vormen de grootste beroepsgroep van Nederland. Op de ambulance, bij de huisartsenpraktijk, in de wijk, de geestelijke gezondheidszorg, bij GGD’en, in ziekenhuizen, verpleeghuizen en in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking doen zij hun werk. De kern van hun werk is: mensen met gezondheidsproblemen helpen hun kwaliteit van leven zoveel mogelijk te handhaven en te bevorderen. En, als het moment gekomen is, dragen zij bij aan een waardig stervensproces. Bekende oud-verpleegkundigen zijn onder meer: Sabine Uitslag, oud Tweede Kamerlid, Marja van Bijsterveld, oud minister van OCW en Gretta Duisenberg, politiek activiste.

V & VN

V & VN, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland is de beroepsvereniging van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Het is met meer dan 80.000 leden de grootste beroepsvereniging van Nederland. V&VN maakt zich er sterk voor dat verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten hun vak op het hoogste kwaliteitsniveau en met trots en passie kunnen uitoefenen. De vereniging streeft naar een zo groot mogelijke erkenning in de samenleving voor het werk van de beroepsgroep. Op 12 mei gaan bestuur, Ledenraad en bureau op bezoek bij verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden door heel Nederland.

 

Meer informatie over Dag van de Verpleging op http://www.venvn.nl/Themas/Dag-van-de-Verpleging en http://www.fni.nl/dag-van-de-verpleging.
Meer informatie over Florence Nightingale op http://www.fni.nl/florence-nightingale-1820-1910.

 

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie