20 jaar Nederlandse Veteranendag

20 jaar Nederlandse Veteranendag

De teller loopt af naar een bijzondere mijlpaal: de twintigste editie van de Nederlandse Veteranendag. Het is dé dag waarop heel Nederland zijn ruim 100.000 veteranen bedankt voor hun inzet in dienst van vrede, zowel in het verleden als vandaag. Op 29 juni 2024 schittert Den Haag voor de twintigste keer als het podium voor deze bijzondere gelegenheid. Ter gelegenheid van dit jubileum is een verhalenreeks gelanceerd waarin veteranen hun ervaringen delen via podcasts, online verhalen of mini-documentaires. Je kunt deze verhalen en ander nieuws vinden op veteranendag.nl.

VeteranendagOpeningsceremonie

De dag begint met een ceremoniële opening voor genodigden in de Koninklijke Schouwburg, bijgewoond door de minister-president en Z.M. Koning Willem-Alexander. Sta je niet op de genodigdenlijst? Volg dan de opening live op een groot scherm in het Plazatheater op het Malieveld of kijk naar Omroep West. Malieveld.

Vervolgens worden op het Lange Voorhout zo’n 70 veteranen geëerd door de minister van Defensie met de herinneringsmedailles voor hun recente missies.

Nationaal Defilé

Omstreeks 13.00 uur start het Nationaal Defilé door het centrum van Den Haag met een flypast van historische en moderne vliegtuigen. Bijna 4.000 veteranen uit alle missies en krijgsmachtonderdelen marcheren samen met actief dienende militairen rond de Hofvijver, gevolgd door historische legervoertuigen. Z.M. de Koning neemt het defilé af op de Kneuterdijk. Na het defilé volgt de
feestelijke afsluiting op het Malieveld.

Activiteiten op het Malieveld

Het Malieveld staat de hele dag open voor iedereen en biedt activiteiten voor alle generaties, van foodtrucks tot veteranenstands en militaire musea. Knoop eens een spontaan praatje aan met een van de vele veteranen, herkenbaar aan het V-speldje op hun revers. Het Plazatheater, de huiskamer van het Malieveld, biedt veteranenauteurs een platform voor hun boeken en speciale stands. Ook is daar de expositie te zien: 20 Jaar Veteranendag, 20 Veteranen. Kinderen vermaken zich in de kidscorner en op de hindernisbaan of spelen voor militaire politie en beklimmen de klimtoren.

veteranendagDe witte anjer

Het symbool van waardering voor Nederlandse veteranen, de witte anjer, kan door iedereen gedragen worden. In 2018 werd voor het eerst de Witte Anjer Prijs uitgereikt, om mensen die zich inzetten voor veteranen te eren. Tijdens Veteranendag worden witte anjers uitgedeeld aan alle bezoekers en langs de route van het defilé.

Tien jaar Veteranenwet

Maar dit jaar is het dubbel feest, want de Veteranenwet bestaat 10 jaar! Deze bijzondere wet biedt een wettelijke basis voor erkenning en zorgplicht van de overheid voor veteranen. In Nederland is iemand veteraan als zij of hij heeft gediend onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesmissies. In de Veteranenwet is ook de rol van de Veteranenombudsman beschreven, een neventaak van de Nationale Ombudsman.

Nationaal Comité Veteranendag en partners

De Nederlandse Veteranendag is een van de hoofdtaken van het Nationaal Comité Veteranendag. Dit civiele forum van bestuurders, mediamensen, personen vanuit het bedrijfsleven en Defensie, wordt bij de uitvoering van de dag ondersteund door Defensie en het Nederlands Veteraneninstituut. Daarnaast steunen diverse partners de Nederlandse Veteranendag, met als hoofdpartner het Vfonds.

 

Meer nieuws op veteranendag.nl.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!