9 dingen die u wellicht nog niet wist over de ziekte van Parkinson

9 dingen die u wellicht nog niet wist over de ziekte van Parkinson

1. De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij een kleine groep zenuwcellen in de hersenen (in de substantia nigra) beschadigt en afsterft. Daardoor kunnen deze zenuwcellen geen dopamine meer aanmaken. En dopamine hebben we juist nodig om soepel te kunnen bewegen en onze lichaamsbewegingen onder controle te houden. De gevolgen zijn nare ziekteverschijnselen zoals trillen, moeilijk praten, stijve armen en benen.
seniorenwijzer_voorjaar_2015_afbeelding_15

 

2. Parkinson is een progressieve ziekte: klachten beginnen vaak geleidelijk, meestal aan een kant van het lichaam. Na verloop van tijd nemen ze meestal toe, in volstrekt willekeurige volgorde. Hoe snel de ziekte zich ontwikkelt en met welke symptomen, verschilt per patiënt. De ene patiënt is jaren stabiel, bij de ander gaat de progressie juist snel.

 

3. De ziekte van Parkinson is nog ongeneeslijk. De behandeling richt zich vooral op het verminderen van de symptomen en het verlichten van de klachten.

 

4. Niemand is immuun voor Parkinson. Man, vrouw, wat ouder, jong: iedereen kan de ziekte krijgen. Hoewel de ziekte vooral mensen boven de 50 jaar treft, zien we helaas een alarmerende stijging onder dertigers en veertigers.

 

5. Ruim 55.000 Nederlanders hebben de ziekte van Parkinson. De sombere verwachting is dat door de vergrijzing van de bevolking dit aantal de komende jaren sterk zal toenemen. Ook de verbeterde diagnostiek speelt hierbij een rol.
6. Vroege symptomen die achteraf al een aanwijzing waren voor Parkinson zijn een moe en zwak gevoel, moeite met schrijven (een kleiner en onduidelijker handschrift), een trilling in de arm, een voet die opeens ‘op slot’ gaat.

 

7. De ziekte is gecompliceerd en uit zich in talrijke symptomen. Deze zijn vaak te onderscheiden in motorische (gericht op beweging) en niet-motorische klachten zoals depressieve gedachten. De symptomen die het meest voorkomen zijn trillen en stijfheid, langzamer en minder bewegen, vermoeidheid, schuifelend lopen, moeite met evenwicht houden en coördinatie, zachter en monotoon praten, moeite met schrijven en een vlakke gezichtsuitdrukking (‘masker’).

 

8. Een Parkinsonpatiënt kan ook regelmatig last hebben van onder andere: blaas- en darmproblemen, obstipatie, somberheid, depressiviteit, geheugen- en slaapstoornissen, emotionele instabiliteit, cognitieve achteruitgang, hallucinaties, (Parkinson)dementie, freezing (blokkade bij het lopen), ongeremdheid, spraak- en communicatieproblemen en moeite met slikken.

 

9. De ziekte heeft een grote
impact op het dagelijks leven en functioneren van de patiënt. Ogenschijnlijk eenvoudige handelingen als tanden poetsen, aankleden en een broodje smeren, zijn voor iemand met Parkinson vaak een uitputtende strijd. Als je vaak je evenwicht verliest, je regelmatig verslikt, veel kwijlt en niet meer zo goed uit je woorden komt, kunnen gezellige feestjes of etentjes activiteiten worden om huizenhoog tegenop te zien. Parkinson verandert ook het gedrag en karakter.

ParkinsonBewegen is belangrijk!

Regelmatig bewegen is voor ieder mens verstandig, maar voor Parkinsonpatiënten extra belangrijk. Door in het dagelijks leven zo goed mogelijk te blijven bewegen en op een verantwoorde manier actief te blijven, blijft hun conditie op peil. Mensen met Parkinson moeten proberen elke dag, of anders minimaal vijf keer in de week, ongeveer 30 minuten te bewegen. Fietsen, wandelen, zwemmen, in de tuin werken, sporten… Alles binnen hun mogelijkheden natuurlijk; in hun eigen tempo. Oefeningen lukken het beste wanneer de patiënt is uitgerust. Het is verstandig om de fysiotherapeut om advies te vragen. De fysiotherapeut kan de patiënt in elke fase van de ziekte bijstaan met speciale behandelprogramma’s. Als de ziekte van Parkinson zorgt voor problemen met lopen of opstaan (vanuit een bed, bank of stoel), nek-, schouder-, rugklachten of (om)vallen veroorzaakt, kan gerichte fysiotherapie helpen. Behandeling en oefeningen zijn gericht op het verminderen en onder controle houden van de klachten en het zo lang mogelijk behouden van de zelfstandigheid en veiligheid.

Het ParkinsonFonds

Stichting ParkinsonFonds is de grootste financier van Parkinsononderzoek in Nederland. Alleen het allerbeste medisch-wetenschappelijk onderzoek door gerenommeerde Parkinson-specialisten komt in aanmerking. Het ParkinsonFonds wil de oorzaak van Parkinson achterhalen, meer ontdekken over de erfelijkheid van de ziekte, nieuwe behandelmethoden ontwikkelen en het algemeen welbevinden van de Parkinsonpatiënt verbeteren. Het ultieme doel is de ziekte uiteindelijk overwinnen door een geneesmiddel te ontwikkelen.

 

Wilt u het Parkinsononderzoek steunen, dan is uw donatie van harte welkom op rekeningnummer NL10ABNA0504201530.
website: www.parkinsonfonds.nl

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!