Aandacht voor ouderen, Seniorvriendelijk  ziekenhuis

Aandacht voor ouderen, Seniorvriendelijk ziekenhuis

De heer en mevrouw Daenen, respectievelijk 80 en 75 jaar oud, zijn er uitgesproken over: aandacht voor de patiënt. Dat is wat je wil. “Je komt al niet voor je lol want je mankeert natuurlijk wat. Het is fijn als ze je op je gemak stellen.”

 

De heer Daenen merkte algehele achteruitgang en kwam via de huisarts terecht bij dokter Doorenspleet, klinisch geriater (medisch specialist voor oudere patiënten) in het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord. “We voelden ons allebei meteen heel serieus genomen. Ze ging heel zorgvuldig te werk en stelde heel geïnteresseerd allerlei vragen. Toen mijn man allemaal testjes moest doen, mocht ik er niet bij blijven, dat zou teveel afleiden. De verpleegkundige maakte er nog een grapje over op de gang. “Bent u op deze leeftijd gekomen, wordt u alsnog de gang op gestuurd. We konden er erg om lachen”, vertelt mevrouw Daenen. “Bij de testjes merkte ik al dat ik geen 40 meer was”, grapt de 80-jarige meneer Daenen. “Ik moest dingen tekenen. Ik kon vroeger al niet goed tekenen, dus ik deed het heel klein. Maar dat vond de dokter toch niet goed genoeg. En ik kreeg allerlei vragen: over de dag van de week, hoe laat het was, volgens mij ging het best goed.”

 

Foka Doorenspleet: “Als oudere patiënten voor het eerst bij ons komen, screenen we ze zorgvuldig. Zo krijgen we een compleet beeld van de algehele gezondheidssituatie, lichamelijk, psychisch, functioneel maar ook welzijn speelt een rol. Hoe is de situatie thuis? Hoe gaat het samen? Oudere patiënten hebben vaak meerdere problemen tegelijk waardoor zij kwetsbaarder zijn. Het is bij ouderen daarom juist belangrijk om in de volle breedte de situatie te onderzoeken.”

 

BovenIJ ziekenhuis aandacht voor ouderenDe heer en mevrouw Daenen hebben allebei meerdere specialismen nodig gehad in het ziekenhuis. “Ging meestal goed hoor, maar je merkt het gewoon als iemand extra aandacht geeft. Zo moest mijn man voor een CT-scan bij Radiologie, gaf de verpleegkundige hem een arm en hij liep zo met haar weg. Hij zag me niet eens meer staan!”, zegt ze gekscherend. “Ik heb het soms wel anders gezien, dus zeg maar dat iedereen zo vriendelijk moet doen!”

Beter Samen in Noord

Zorg houdt niet op als de patiënt uitbehandeld is in het ziekenhuis. Het BovenIJ ziekenhuis werkt met diverse zorg- en welzijnsaanbieders binnen “Beter Samen in Noord” (een programma van de Krijtmolenalliantie) o.a. samen aan de zorg voor (kwetsbare) ouderen. Hoe gaat het thuis? Wat kan er thuis? Wat moet eventueel in een verpleeghuis? Binnen het BovenIJ ziekenhuis kijken we met elkaar veel breder dan ons eigen domein en dat komt de zorg voor de oudere patiënt ten goede.

Seniorvriendelijk ziekenhuis

Het BovenIJ ziekenhuis heeft onlangs het keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis ontvangen. Foka Doorenspleet: “Het is ons dagelijks werk om ouderen die zorg en aandacht te geven die ze verdienen. Wij zijn er voor hen. Dat anderen dan beoordelen dat je daar goed in geslaagd bent, maakt je wel een beetje trots. En het is een stimulans om nog meer ontwikkelingen door te voeren die voor de oudere patiënt van belang zijn.”

 

 

bovenij ziekenhuis

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!