Aandacht voor parkinson, ook in coronatijd!

Aandacht voor parkinson, ook in coronatijd!

De Parkinson Vereniging is dé belangenbehartiger van ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme in Nederland. In de komende jaren is de verwachting dat dit aantal aanzienlijk zal toenemen. Op zaterdag 11 april is het Wereld Parkinson Dag en wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson en voor parkinsonismen. Dat is heel belangrijk, want remming of genezing van deze chronische, progressieve aandoening is helaas nog niet mogelijk. Hiervoor is nog veel meer onderzoek nodig.

Wat is de ziekte van Parkinson?

Diep in de hersenen produceren zenuwcellen de stof dopamine. Met deze stof communiceren hersendelen met elkaar, en krijgt het lichaam opdrachten. Bij de ziekte van Parkinson sterven zenuwcellen in de hersenen af. Er is hierdoor minder dopamine en signalen worden dus minder goed doorgestuurd. Bij de ziekte van Parkinson gaat de ‘automatische piloot’ haperen, zodat het bewegen minder vanzelf gaat en bewuster moet gebeuren. De soepelheid verdwijnt en alleen de hoognodige bewegingen blijven over, zodat het totale bewegen verschraalt. Bovendien bestaat de neiging te weinig kracht te gebruiken waardoor de bewegingen vertragen, te klein blijven en moeizaam verlopen. Ook gaan delen van het lichaam soms beven. Daarbij ontstaan bewegingsklachten als trillen, stijve spieren, bewegingstraagheid en masker gelaat. Maar ook initiatiefloosheid, slechte spraak, slaapproblemen, problemen met nadenken en stemmingsstoornissen zijn bekende symptomen.

 

parkinson

Wereld Parkinson Dag

Ook dit jaar besteedt de Parkinson Vereniging veel aandacht aan de actuele stand van zaken rondom parkinson in de vorm van een virtuele patiëntendag tijdens het internationaal congres van de wereldwijde organisatie voor parkinson en andere bewegingsstoornissen. Dit congres wordt dit jaar georganiseerd door Nederlandse parkinsonexperts. Zo kunnen mensen met parkinson zich ondanks de coronamaatregelen toch laten informeren over actuele zaken en vanuit huis presentaties van toponderzoekers volgen.

 

Bij de ziekte van Parkinson gaat de ‘automatische piloot’ haperen

De Parkinson Vereniging online

De Parkinson Vereniging is een betrouwbare bron voor informatie voor mensen met parkinson(ismen) en hun naasten. Ook verzorgt de vereniging activiteiten en trainingen waar mensen met parkinson elkaar kunnen ontmoeten om kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen. Dit gebeurt in de 65 Parkinson Cafés in het land en tijdens trainingen en workshops in de Parkinson Academie. Als gevolg van de coronamaatregelen worden er verschillende online bijeenkomsten, cursussen en andere mogelijkheden om elkaar te ontmoeten georganiseerd. De ervaringen van de deelnemers hierover zijn zeer positief: ‘Het is fijn om vanuit huis toch met gelijkgestemden in contact te kunnen komen om ervaringen uit te wisselen, zonder reistijd te hebben. Zo houd ik energie over voor andere dingen die ik leuk vind om te doen.’

 

Wilt u meer weten over de ziekte van Parkinson, parkinsonismen of wilt u lid worden van de Parkinson Vereniging? Neem dan een kijkje op de website:
www.parkinson-vereniging.nl

 

 

parkinson

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!