Abel Tasman museum  in Lutjegast

Abel Tasman museum in Lutjegast

Lutjegast is trots op de daar geboren Abel Tasman, een boerenzoon die wereldberoemd is als ontdekker van het huidige Tasmanië, Nieuw-Zeeland en een aantal eilanden in de Stille Oceaan. Vrijwilligers verzorgen er het Abel Tasman-museum.

 

De naam Abel Tasman kennen we vrijwel allemaal. Zo niet uit de aardrijkskundelessen, dan misschien van een straatnaam. Als derde zoon had Tasman geen vooruitzichten als boer. Hij besloot te gaan varen. Lutjegast lag toen dicht bij zee. Hij studeerde navigatie, kwam in 1630 in dienst van de VOC en ging in 1636 in Batavia wonen. Hij stierf als een vermogend man. Een deel van zijn erfenis ging naar de armen in Lutjegast.

Abel Tasman museumExpeditie

Tasman stond bekend als kundig zeevaarder. Daarom stuurde de VOC hem op expeditie. De VOC hoopte dat hij dan, net als Columbus, een werelddeel zou ontdekken waar de Nederlanden – in navolging van de Spanjaarden en hun Zuid-Amerika – goud en zilver vandaan zouden kunnen halen. In het Tasman-museum staat een model van ‘De Heemskerck’, een van de twee schepen waarmee Tasman vanuit Batavia op expeditie ging. Het andere was ‘De Zeehaen’. Een klein schilderijtje in het museum geeft een indruk van het leven aan boord van een VOC-schip.

Te vriend houden

De expeditie duurde van 1642 – 1643. Tasman ontdekte geen nieuw werelddeel, maar wel ten zuiden van Australië een nog onbekend eiland. Dat vernoemde hij naar Anthonie van Diemen, zijn baas, de toenmalige topman van de VOC in Batavia. Aan de kerk in Lutjegast heeft Tasmanië een gedenkplaat aangebracht.

 

Toen later op de reis opnieuw een onbekend eiland werd ontdekt, noemde Tasman dit Staten-eiland, “ter ere van de hoogmogende heren van de staten-generaal.” Hij wist zijn superieuren te vriend te houden. Naar aanleiding van een expeditie van Hendrik Brouwer werd Staten-eiland omgedoopt tot Nieuw-Zeeland. De expeditie leverde goede zeekaarten op. Eén voorbeeld daarvan is te zien in een van de vitrines van het museum.

Moordenaarsbaai

‘Staten-eiland’ was al in de 13e eeuw ontdekt door de Maori’s. De ontmoeting tussen de Maori’s en de manschappen van Tasman liep door een misverstand – een verkeerd begrepen reactie op een trompetsignaal – uit op een strijd die 4 bemanningsleden van Tasman het leven kostte. De baai waar de strijd plaatsvond werd ‘Moordenaarsbaai’ gedoopt. Nieuw-Zeeland heeft het museum een kunstwerk geschonken dat deze strijd afbeeldt. De vrede is hersteld met een mythische steen. In het museum is bovendien een kleurrijk wandtableau te zien over de ontdekking van Nieuw-Zeeland. Koningin Beatrix kreeg dit tijdens een staatsbezoek.

AbelTasman-museum

(bij Dorpshuis ‘Het Kompas’) Kompasstraat 1, Lutjegast.
https://tasman375.groningen.nl/
Open op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag 13.30-16.30 uur en op afspraak: info@abeltasman.org.
Aan de AbelTasmanweg vind je – op de plek waar mogelijk Tasmans geboortehuis stond – Lutje Batavia, een openlucht informatiecentrum met 24/7 informatie over Tasman en zijn wereldreizen. Wandelaars kunnen genieten van een AbelTasman-laarzenpad.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!