Naar de huisarts voor vragen over je gewicht

Naar de huisarts voor vragen over je gewicht

Onder begeleiding afvallen

Wil je afvallen omdat je te zwaar bent of bent aangekomen, neem dan contact op met je huisarts. Die kan bekijken of het in jouw geval verstandig is om af te vallen. Bereid je bezoek voor: Vul de BMI-meter in op de site van het Voedingscentrum. Schrijf je gewicht en middelomtrek op en neem dit mee naar de afspraak. Ook kun je een aantal dagen de Eetmeter invullen. Dat helpt om bewust te worden van wat je eet. Vragen die je de huisarts kunt stellen: Is afvallen verstandig? Hoe kan ik dit het beste doen? Welke begeleiding kan ik krijgen?

 

Overleggen met je huisarts is belangrijk. Als je ouder bent dan 70 jaar krijg je pas het advies om af te vallen als je BMI hoger is dan 30 én als afvallen kan helpen om gezondheidsproblemen te verminderen. We raden mensen boven de 70 aan om alleen onder begeleiding af te vallen. Als je ouder bent, heb je namelijk een lagere energiebehoefte en met een energiebeperkt dieet is het dan moeilijk om alle benodigde voedingstoffen binnen te krijgen. Het is ook van belang om bij het afvallen zo min mogelijk spiermassa te verliezen. Voldoende eiwitten nemen in combinatie met bewegen, is daarom belangrijk.

afvallenOnbedoeld gewichtsverlies

Je kunt ook gewicht verliezen zonder dat het de bedoeling is. Misschien zie je het op de weegschaal, of merk je dat je kleding of horloge losser zijn gaan zitten. Ga naar de huisarts als je meer dan 3 kilo in de laatste maand of meer dan 6 kilo in laatste 6 maanden bent afgevallen. Ook als je merkt dat je maaltijden overslaat of kleinere porties eet, omdat je bijvoorbeeld geen trek hebt, moeilijk kan kauwen of je alleen voelt, is het goed om dit te bespreken met je arts.

 

Noteer voor je afspraak je gewicht en hoeveel je bent afgevallen. Weet je dit niet, bedenk dan welke andere signalen er zijn, zoals loszittende kleding. Ga na hoe je eetlust is en of je beperkingen ervaart bij bijvoorbeeld boodschappen doen of traplopen. Zo ben je voorbereid op mogelijke vragen. Je kunt de huisarts het volgende vragen: Wat kan ik doen om meer te eten? Kan ik hierbij begeleiding krijgen? Welke andere hulp is er?

 

Gewichtsverlies is een signaal dat je minder eet dan je nodig hebt. Als je te weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgt, gebruikt je lichaam reservevoorraden in vet- en spierweefsel. Daardoor kun je vet en spieren verliezen. Vooral het verlies van spierweefsel is nadelig. Daardoor kun je bijvoorbeeld sneller vallen, moe zijn, sneller ziek worden en minder snel herstellen.

 

Op de website van het Voedingscentrum vind je veel informatie over gezond eten voor ouderen.
Kijk op: www.voedingscentrum.nl/70plus

 

 

voedingscentrum

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!