

Alles over antistollingsmiddelen
Zo’n 1 miljoen mensen in Nederland gebruiken antistollingsmiddelen, ook wel bloedverdunners genoemd. Om trombose te voorkomen of te behandelen. Maar wat is trombose precies, en waar moet u op letten bij het gebruik van antistollingsmiddelen?
Trombose
Bij trombose raakt een bloedvat in het lichaam verstopt door een bloedstolsel. Dit belemmert of blokkeert de bloeddoorstroming. Dit kan in alle bloedvaten in het lichaam gebeuren. Trombose kan gevaarlijk zijn en leiden tot ernstige, blijvende klachten en zelfs tot overlijden.
Voorbeelden van trombose zijn een trombosebeen, longembolie, hartinfarct en herseninfarct. Uiteindelijk overlijdt 1 op de 4 mensen aan de directe of indirecte gevolgen van trombose.
Ontstaan van trombose
Trombose kan ontstaan door schade aan bloedvaten (bijvoorbeeld door roken, overgewicht, verhoogd cholesterol of hogere leeftijd), stilstand of belemmering van de bloedsomloop (bijvoorbeeld door bedlegerigheid of een ledemaat in gips), of een veranderende samenstelling van het bloed (bijvoorbeeld door erfelijke factoren zoals Factor V Leiden, medicijngebruik of ziekte). Vaak is er sprake van een combinatie van factoren.
Antistollingsmiddelen
Zo’n 1 miljoen mensen in Nederland gebruiken antistollingsmiddelen. Mensen krijgen antistollingsmiddelen als zij een trombose hebben gehad. Het lichaam kan de trombose dan opruimen. Mensen krijgen ook antistollingsmiddelen om trombose te voorkomen. Na een operatie bijvoorbeeld. Of bij boezemfibrilleren of een mechanische hartklep. Zo wordt voorkomen dat zij ongewenste bloed-
stolsels ontwikkelen.
Er bestaan verschillende soorten antistollingsmiddelen. Bij sommige middelen is regelmatige bloedcontrole door de trombosedienst noodzakelijk.
Wees alert op risico’s
Antistollingsmiddelen remmen de bloedstolling en voorkomen trombose. Een keerzijde is dat antistollingsmiddelen bloedingen kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld een blauwe plek of een wondje dat maar blijft bloeden. Maar er kan ook een maag- of hersenbloeding optreden. Daarom is het belangrijk om de medicatie volgens voorschrift te nemen.

Erik van den Brun
Pijnstillers zoals ibuprofen of diclofenac (NSAID’s; Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) gaan niet samen met het gebruik van antistollingsmiddelen. Deze middelen geven namelijk een hoger bloedingsrisico. Gebruik daarom, als u antistollingsmiddelen gebruikt, niet op eigen initiatief pijnstillers en ontstekingsremmers zoals aspirine, diclofenac, ibuprofen of voltaren.
Ook andere medicijnen kunnen de werking van antistollingsmiddelen beïnvloeden. Daarom is het altijd belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u gebruikt.
Het verhaal van Erik
Erik van den Brun (61) kreeg meerdere trombosebenen en een longembolie. Sindsdien gebruikt hij levenslang antistollingsmiddelen. Inmiddels heeft hij meerdere bloedingen gekregen.
“Ik heb de Antistollingspas al heel lang geleden aangevraagd en heb hem altijd bij me. Ik heb Factor V Leiden en moet levenslang antistollingsmiddelen blijven slikken. Het gezegde ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ heb ik 3 jaar geleden aan den lijve ondervonden toen ik tijdens een fietstochtje ineens onderuit gereden werd en half bewusteloos op straat lag.
Ik kon gelukkig nog zelf tegen het ambulancepersoneel zeggen dat ik antistollingsmiddelen slikte, maar dat had zo maar anders kunnen zijn. Ik weet vanuit mijn werk dat hulpverleners bij bewusteloze mensen als eerste op zoek gaan naar medische informatie die ze bij zich hebben en die van levensbelang kan zijn. En daarom heb ik mijn Antistollingspas altijd bij me, want een volgende keer ben ik misschien niet in staat nog iets te zeggen tegen de hulpverleners, maar ik heb dan de zekerheid en wetenschap dat de Antistollingspas weleens mijn reddende engel kan zijn.”
Vragen over antistollingsmiddelen?
Veel mensen die antistollingsmiddelen gebruiken, hebben hier vragen over. Bijvoorbeeld over het gebruik ervan, bijwerkingen, overstappen, voeding, vakantie etc. Wij hebben veel van deze vragen verzameld en in samenwerking met specialisten voor u beantwoord. Op www.allesoverantistolling.nl/patient leest u de antwoorden, als ook meer informatie over antistollingsmiddelen. Mist u een antwoord? U kunt ook uw eigen vraag stellen. Zo willen we de website zo compleet mogelijk maken.
Antistollingspas
Gebruikt u antistollingsmiddelen? Dan kunt u gratis de Antistollingspas aanvragen. Op deze pas staan de gegevens van uw medicatie en noodnummers. Zo kunt u, maar ook zorgverleners en de mensen om u heen direct zien welke medicatie u gebruikt. In acute situaties is het soms nodig om te stoppen met het gebruik van bloedverdunners, om ernstige bloedingen te voorkomen. Daarmee kan de pas bijdragen aan het verkleinen van het aantal ziekenhuisopnamen en complicaties. U vraagt de pas aan via
www.trombosestichting.nl/bestellen/antistollingspas.