Wat als je partner een gehooraandoening heeft? Tien tips!

Wat als je partner een gehooraandoening heeft? Tien tips!

Een gehooraandoening heb je niet alleen. Het is ook van invloed op het leven van je partner (en kinderen). Het is onzichtbaar. Als er sprake is van slechthorendheid, tinnitus of hyperacusis krijg je soms ook te maken met oververmoeidheid, overprikkeling of een kort lontje. Begrip komt vaak met ervaring. Waar kan je op letten als je man, vrouw of ouder een gehooraandoening heeft? Tien tips van, onder andere, ervaringsdeskundigen.

1

Het begint met begrip. ‘De lepeltheorie, bedacht door Christine Miserandino, legt heel goed uit hoe het is om te leven met een (chronische) aandoening of ziekte. Christine omschrijft haar dagelijkse energievoorraad als een bosje lepels. Elke activiteit kost één lepel. Veel mensen met een aandoening of ziekte beginnen de dag met minder “lepels”, én veel dagelijkse activiteiten kosten hen meer lepels dan een ander. Voor een gezond mens valt het misschien nooit helemaal te begrijpen, maar de theorie maakt wel duidelijk hoe het is om over elke stap na te moeten denken en steeds keuzes te moeten maken. Iemand die gezond is, heeft de luxe van een leven zonder keuzes te hoeven maken, een gift die de meeste mensen als vanzelfsprekend beschouwen. Zij beginnen de dag met een onbeperkte hoeveelheid mogelijkheden en energie om te doen wat ze willen. Meer informatie over de lepeltheorie vind je op
www.butyoudontlooksick.com.

2

Is er sprake van tinnitus? Bestel de geluidsfile met tinnitusgeluiden en ontdek welk geluid jouw partner hoort en niet even kan uitzetten.

3

Realiseer je dat communicatie meer moeite kost. Zet je hier van beiden kanten voor in.

4gehooraandoening

Kijk elkaar aan als je met elkaar praat. Let op een goed mondbeeld, houd bijvoorbeeld geen hand voor je mond tijdens het spreken.

5

Laat je slechthorende partner kort samenvatten wat er net is gezegd en voorkom misverstanden.

6

Blijf van beide kanten praten over hoe je je voelt. En voorkom zo aannames, de ander kan geen gedachten lezen.

7

Heb geduld.

8

Schaf alle hulpmiddelen aan die je je kunt permitteren. Het maakt het leven zoveel gemakkelijker. Denk aan een telefoon met een volumeknop, een trilwekker of een ringleiding voor tv- en radio.

9

Kom op voor jezelf. Maak ruimte om (ook) je eigen dingen te doen, waardoor je kunt opladen.

10

Het kan fijn zijn op een lotgenotenbijeenkomst te spreken met andere partners. Je snapt elkaar en kunt ervaringen uitwisselen.

Zie ook de website: www.stichtinghoormij.nl

 

 

HoorMij

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!