Nalaten: ook de gunfactor speelt een rol

Nalaten: ook de gunfactor speelt een rol

Bijdragen aan een toekomst zonder ALS, ook als je er niet meer bent. Edith (42) en David (43) uit Dronten namen ALS Nederland op in hun testament. ‘Het zou mooi zijn als meer mensen zich ervan bewust zijn dat hun erfenis ook naar een goed doel kan’, zo vinden zij.

 

“Toen we jaren geleden gingen samenwonen, moest er een samenlevingsovereenkomst en testament opgesteld worden. We waren niet getrouwd, dus er moest het een en ander worden vastgelegd. Het was snel bepaald en de akte was zo opgesteld”, vertelt Edith. Hoe soepel dit proces toen ook verliep, tevreden waren ze toch niet helemaal. David: “We wisten niet precies wat het was, maar er bleef toch iets knagen.”

 

Je hebt op onze leeftijd ook niet echt zin om al over de dood na te denken

alsBelastingvrij nalaten

Toen David enige jaren later een oogziekte bleek te hebben, dacht het stel opnieuw na over hun testament. Mede omdat ze geen kinderen hebben, leek nalaten aan een goed doel (iets dat belastingvrij kan) een goede optie. Ze namen contact op met de notaris en bekeken samen de mogelijkheden. Naast Bartiméus, een stichting die zich inzet voor mensen die slechtziend of blind zijn, kozen zij ervoor ook ALS Nederland op te nemen in hun testament. Edith: “We zagen dat het één van de mogelijke goede doelen was. Wij kennen persoonlijk niemand met ALS, maar ik heb er ooit iets over gezien op televisie. Dat was behoorlijk pittig.” Maar dat ook de relatieve onbekendheid van de stichting meespeelt in hun keuze, beamen beiden. David: “Het is een kleine organisatie die gewoon de gunfactor heeft.”

Persoonlijk contact

Mede dankzij persoonlijk contact met ALS Nederland, werd uiteindelijk besloten alles in gang te zetten. Edith: “We zijn bij ze op kantoor geweest en werden daar heel warm ontvangen. We hebben leuke gesprekken gehad. Anja (relatiebeheerder Schenken & Nalaten) mailt ons zo nu en dan. Dat persoonlijke contact is prettig.” Een goed doel opnemen in een testament kost tijd. David: “Het is niet binnen een week geregeld. Er kwamen vragen vanuit de stichting, vanuit de notaris en vanuit onszelf. Daar gaan wel een paar maanden overheen.” “Je hebt op onze leeftijd ook niet echt zin om al over de dood na te denken”, vult Edith aan. Toch zijn ze blij met hun beslissing om het op deze manier te regelen. Dat de inspanningen het waard zijn, daarover bestaat bij beiden geen twijfel.

Ontbrekende kennis

Naast het nalaten, steunen Edith en David de stichting door middel van periodiek schenken. Een manier van steunen waarvoor een belastingvoordeel geldt. Maar dat het mensen aan kennis ontbreekt als het over het schenken en nalaten aan goede doelen gaat, heeft Edith ook ervaren: “Toen we met ons testament bezig waren, vertelde ik dit ook wel aan collega’s. ‘Kan dat ook?’, was dan vaak de reactie.” “Het is dan ook goed om wat meer aandacht te creëren voor het onderwerp en mensen te laten zien dat ook de jongere generatie op deze manier met zijn testament bezig kan zijn”, aldus David.

 

Meer informatie over nalaten aan Stichting ALS Nederland kunt u vinden op www.als.nl/nalaten. Heeft u liever persoonlijk contact? Anja Bramsen, relatiebeheerder Schenken & Nalaten bij Stichting ALS Nederland, helpt u graag en is bereikbaar via a.bramsen@als.nl of 088 666 0 333.

 

Brenda van Veen
Très Content Tekstbureau

 

 

als

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!