

Als u door ziekte uw geldzaken niet meer kunt regelen
Een ziekte heeft invloed op uw lichamelijke of geestelijke gesteldheid. Maar wellicht ook op uw financiële belangen. Want wat als u door uw ziekte niet meer kan of mag beschikken over uw inkomen of vermogen? Bijvoorbeeld door een beroerte, dementie of een psychose? Wie behartigt dan uw financiële belangen? Hiervoor is bewind een oplossing.
Wat onderbewindstelling voor u inhoudt
Een onder bewind gesteld persoon kan zelf alleen nog beschikken over geld op een leefgeldrekening. Hoeveel het leefgeld is hangt af van de vaste lasten en de gezinssituatie en wordt door de bewindvoerder bepaald. In overleg met de bewindvoerder kan het leefgeld worden aangepast. Leefgeld uitgeven gaat via een aparte bankrekening met een bankpas, maar een bewindvoerder kan ook contant geld regelen. Als u een andere uitgave wilt doen of iets wilt verkopen, dan moet u overleggen met uw bewindvoerder.
Wie uw bewindvoerder wordt
Het regelen van uw geldzaken als u dat door ziekte niet meer zelf kan is in eerste instantie aan uw partner, een (volwassen) kind of een goede vriend. Is een dergelijk persoon niet beschikbaar? Bijvoorbeeld omdat deze persoon dat zelf niet wenst of de kennis niet in huis heeft? Dan beslist een kantonrechter hierover en wijst een bewindvoerder aan. Dit kan een onbekende professionele bewindvoerder zijn.
Grenzen aan wat een bewindvoerder doet
Bewindvoerders lopen vaak tegen praktische problemen aan. Uw wachtwoorden en inlogcodes zitten wellicht in uw hoofd, maar nergens op papier. Ook uw financiële wensen en doelen zitten in uw hoofd. Een bewindvoerder zal hier zoveel als mogelijk rekening mee houden. Maar hier zijn grenzen aan. Een jaarlijkse schenking aan uw kind, kleinkind of een goed doel mag niet zomaar voortgezet door uw bewindvoerder. Uw belegginsdoelen of uw doel om uw inkomen of vermogen beneden een bepaalde grens te houden met het oog op toeslagen of eigen bijdragen wordt vaak niet meer bereikt.
Wat u zelf kunt doen
Wijs als u daartoe nog zelf in staat bent iemand aan die uw geldzaken tijdens uw leven overneemt als u dat zelf niet meer kan door ziekte. Regel dat die persoon uw contracten, wachtwoorden en inlogcodes krijgt. Geef daarnaast instructies. Bijvoorbeeld over wie u wat en gedurende welke periode wilt schenken en hoe u uw eigen bijdrage voor een langdurige zorginstelling wilt beperken. Dit alles regelt u bijvoorbeeld met een levenstestament.
Bestel het boek ‘Alles over je inkomen bij ziekte’
Meer lezen over waarmee u financieel en juridisch te maken kunt krijgen als u langdurig ziek bent? Bestel dan ‘Alles over je inkomen bij ziekte’ van mr. Erik Beckers FFP via de webshop:
www.FPVI.nl/boeken.
Dit boek is niet in de boekhandel verkrijgbaar omdat een exemplaar pas wordt gemaakt als u het bestelt. Binnen vijf werkdagen ontvangt u de meest recente bijgewerkte versie in uw brievenbus.