Alzheimer Assistent: praktische en morele steun  bij dementie

Alzheimer Assistent: praktische en morele steun bij dementie

1 op de 5 mensen krijgt te maken met dementie in zijn/haar leven. Onderzoek naar de oplossingen om deze ziekte te genezen en te voorkomen is van groot belang. Intussen ondersteunt Alzheimer Nederland mensen met dementie en hun naasten. Onder andere met de Alzheimer Assistent. Een handzame ‘app’ speciaal voor mensen die zorgen voor iemand met dementie. Praktische en morele steun via de website, maar ook te downloaden op je smartphone. Inmiddels komen meer dan zeventig onderwerpen aan bod in tekst, foto’s én video.

Alzheimer-AssistentBelast

“Mantelzorgers van mensen met dementie staan steeds weer voor nieuwe situaties, de zorg wordt steeds zwaarder. De Alzheimer Assistent helpt om de zorg voor mensen met dementie langer vol te houden, zodat mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen”, aldus Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland.

Praktische en morele steun

De Alzheimer Assistent geeft informatie in tekst én videobeelden over meer dan zeventig onderwerpen uit het dagelijks leven zoals eten, drinken, bedienen van apparaten, geheugen, taal, omgaan met gedragsveranderingen en juridische kwesties. De adviezen komen van experts en mantelzorgers. Alzheimer Nederland heeft de Alzheimer Assistent verder kunnen ontwikkelen met financiële bijdragen van zorgverzekeraar Menzis en pensioenfonds PGGM.

Je eigen verslag

Met het ‘Verslag van de dag’ kan de mantelzorger een verslag maken en dit met één druk op de knop delen met andere betrokkenen bij de zorg, zoals familieleden, de casemanager en de buren. Zo kan de zorg beter onderling worden afgestemd.
Morele steun bieden de verhalen van mantelzorgers en professionals over hun zorg voor mensen met dementie.

Ervaringen

Mantelzorger Janny Walst-van den Bor werkt al enige tijd met de app: “Ik gebruik de Alzheimer Assistent vooral voor mentale steun en praktische tips. Naarmate de ziekte bij mijn man vordert, merk ik dat de situatie voor ons moeilijker wordt. Ik vind in de Alzheimer Assistent direct antwoord op vragen als: voor welke beslissingen kom ik te staan en hoe ga ik verder? Hoe gaan anderen daar mee om? Zo hou ik de zware zorg langer vol.”

Anne Margriet Pot, hoogleraar ouderenpsychologie VU Amsterdam: “De Alzheimer Assistent is een belangrijke stap in de ondersteuning van mantelzorgers van mensen met dementie. Hierdoor kunnen mantelzorgers zich beter voorbereiden op wat komen gaat.”

Breed hulpaanbod

De Alzheimer Assistent is beschikbaar in de App Store, op Google Play en via www.alzheimerassistent.nl. De Alzheimer Assistent maakt deel uit van het hulpaanbod van Alzheimer Nederland. Mensen met dementie en hun naasten kunnen voor hulp en informatie terecht op www.alzheimer-nederland.nl, via lotgenoten contact op het Alzheimer Forum, bij de Alzheimer Telefoon (7 dagen per week en gratis: 0800 – 5088), en voor ontmoetingen in de Alzheimer Cafés en Theehuizen in het land.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!