“Anne heeft mij de wereld terug gegeven!”

“Anne heeft mij de wereld terug gegeven!”

Maria woont in een zorginstelling. Mirjam, haar dochter, vertelt haar verhaal: “Mijn moeder is hulpbehoevend. Lange tijd is zij thuis blijven wonen. Op een gegeven moment ging het echt niet meer. Gelukkig was er plaats voor haar in een fijn zorghuis. Eerlijk gezegd viel daarmee een last van mijn schouders. Voor mijn moeder was het moeilijk. Zij hecht grote waarde aan haar zelfstandigheid, wil zelf bepalen hoe haar dag er uitziet en wil niet constant een beroep moeten doen op anderen. Dat moet ze toch al veel te veel naar haar zin.”

anneAnne, haar persoonlijke virtuele assistent

In het huis boden ze mijn moeder Anne aan, een virtuele assistent op haar televisiescherm. ’Wat onpersoonlijk’, dacht ik eerst, maar mijn moeder is helemaal in haar nopjes met Anne. Wat ze geweldig vindt, is dat als ze wakker wordt, Anne de gordijnen voor haar kan openen. Ze hoeft niet in het donker te liggen wachten. Anne vertelt haar het nieuws – ook het plaatselijke nieuws waar zij gek op is – het weer en wat ze die dag allemaal kan doen. Praten kan mijn moeder nog voor tien! Via Anne praat ze nu door beeldbellen met haar oude buurtjes, vriendinnen en met mijn broer Robert in Frankrijk. Ze zegt dan “Anne bel Robert” vervolgens Anne maakt de videoverbinding.

 

Mirjam: “Laatst regende het behoorlijk. Ik stapte drijfnat van de fiets bij mijn moeder binnen. Zegt ze: “Gunst kind, ik had je toch op de tv kunnen zien, ik snap jou niet hoor.” We konden er smakelijk om lachen. Dat kan ik gelukkig nu vaak met mijn moeder. Ze is vrolijker!”

Meer dan een computerstem

Anne is voor veel gebruikers meer dan alleen een gezicht en een stem. Na verloop van tijd wordt ze een echte steun, bijna een vriendin. Anne doet wat ze zegt en zegt wat ze doet. Dit wekt vertrouwen. In de loop van de tijd heeft Anne veel geleerd. Ze kan contactpersonen bellen en een videogesprek starten, herinneren aan medicijneninname of aan afspraken en verjaardagen.

annePrivacy blijft gewaarborgd

De informatie wordt voor elke gebruiker afzonderlijk opgeslagen. Anne is eigenlijk als Siri met een gezicht, maar dan individueel afgestemd op de gebruiker. Een ander belangrijk verschil is dat Anne, in tegenstelling tot Siri of Alexa, de privacy van gebruikers beschermt. Ze wordt niet vanuit een cloud aangestuurd en de spraakherkenning blijft alleen bij Anne.

Anne maakt het dagelijks leven gemakkelijker

Dankzij Anne worden patiënten niet meer losgekoppeld van het sociale leven en de buitenwereld, krijgen ze weer een dagelijks ritme en de zekerheid dat ze in geval van nood worden geholpen. Natuurlijk kan Anne de menselijke verzorgers niet vervangen. Anne maakt het dagelijks leven gemakkelijker én zorgt ervoor dat het verplegend personeel meer tijd heeft voor hun echte taken.

 

 

Anne Care

 

 

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!