Antonio López in Drents Museum

Antonio López in Drents Museum

“Dat iemand zó kan tekenen en schilderen… Ongelooflijk!” De bezoekster zei het storend hard, maar iedere bezoeker van de tentoonstelling met werk van Antonio López in het Drents Museum in Assen zal het beamen: ze had gelijk. De tentoonstelling is nog te zien tot en met zondag 2 juni. Als het even kan, ga erheen, want wat je te zien krijgt is fenomenaal.

 

De mond-op-mond-reclame voor deze tentoonstelling wordt steeds sterker. Logisch. Iedereen die de tentoonstelling heeft gezien, is net zo onder de indruk als voornoemde bezoekster. Dan wil je dat ook anderen laten ervaren. Dat iedereen zo enthousiast is, spreekt eigenlijk voor zich.

Drents museumAlleskunner

Antonio López lijkt – of beter gezegd: blijkt – een alleskunner. Hij schildert portretten, stillevens, stadsgezichten, maakt tekeningen, beelden, gipsreliëfs – van klein tot groot – en alles met een fabelachtige techniek en bijna onnavolgbare precisie.
Ze noemen hem daarom de ‘Meester van het Spaans realisme’. Hij is zelfs zo realistisch dat je je ogen niet kunt geloven. Op een gigantische tekening van zijn atelier staat ergens in een kast op een plank een radiotoestel. Hij tekent dat toestel zo gedetailleerd, dat het inderdaad ‘ongelooflijk’ wordt, dat iemand dat kan. Op een andere tekening, ook van enkele m2-ers, draait alles om het felle licht van een lampje aan een kale fitting. Het lampje blijft een spierwit plekje op de tekening. Dat het brandt is te zien aan de schaduwen die López tekent in duizend-en-een nuances grijs tot gitzwart.

Facebook

Op Facebook zijn veel aankondigingen van de tentoonstelling te zien. Het Drents Museum gebruikt hiervoor een aantal aandachtstrekkers. Naast stadsgezichten van Madrid en een schilderij van een meisje aan tafel (ook te zien op de website), onder andere één van de 2meter-hoge beelden van het hoofdje van López’s kleindochter, slapend en wakker. Gigantische beelden, maar met fenomenale precisie.

Eindeloos precies

Antonio López staat bekend om zijn extreem gedetailleerde werkwijze. In 1992 heeft Victor Erice een documentaire gemaakt (El sol del membrillo) waarin te zien is hoe López maandenlang bezig is met een schilderij van een perenboompje in zijn achtertuin. Als je kijkt naar het gigantische stadsgezicht dat hij maakte van Madrid, verbaast het je niets dat hij maandenlang deed over het schilderen van dat boompje. Het stadsgezicht is geschilderd met alle kleurnuances die er waren. De kleuren van gevels, de kleuren van gordijnen en zonweringen, een helverlichte etalage.
Je raakt niet uitgekeken. Maar liefst 16 jaar is López elke 1e augustus naar de ‘Torre de bomberos de Vallecas’ gegaan om dit stadsgezicht te schilderen. Wanneer je voor dit schilderij staat, let dan ook op de kleuren in de lucht.
Opvallend genoeg kan deze man van het detail ook een vluchtige impressie schilderen van het atelier van zijn vrouw,
’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Hoe – schijnbaar – vluchtig ook: de schilderijen vangen precies de sfeer van het tijdstip van de dag.

‘Poppenhuis’

Als je naar de tentoonstelling gaat, kijk dan ook naar de in klei geboetseerde woonkamer van bijna poppenhuis-formaat. Een tafel met drie mensen eraan. Eén van hen wordt gevoerd. Een ontroerend levensecht tafereel. Inderdaad: dat iemand dit allemaal kan… Ongelooflijk.

 

Het Drents Museum ligt aan de Brink in Assen, op nog geen 10 minuten lopen van het NS-station. Als je binnenkomt, let dan ook even op de prachtige trappenhal. Meer info: www.drentsmuseum.nl.

 

 

Drents museum

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!