Snurkers opgelet

Snurkers opgelet

Een normale rustgevende slaap is een voorwaarde voor gezond leven. Een verstoorde slaap geeft een vergrote kans op ernstige aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, hoog cholesterol, depressie en meer. Normaal functioneren kost steeds meer moeite. ‘s Avonds vroeg naar bed, om ’s morgens vermoeid weer op te staan.

 

Apneu is een veel voorkomende slaapstoornis. De luchtweg blokkeert tijdens de slaap. Hierdoor ontstaan adempauzes (apneus) tijdens het snurken. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in het lichaam. Mensen met apneu hebben meestal geen last van hun eigen gesnurk. Zij komen daarom zelden zelf in actie.

Mensen met apneu lopen zo jaren rond met vage klachten. Ze zijn vermoeid en prikkelbaar, slaperigheid overdag, vallen soms bij het lezen of bij Tv-kijken in slaap. Hartkloppingen, concentratieverlies, geheugenstoornissen en prikkelbaarheid kunnen een uiting zijn van onvoldoende slaap. Het lijf raakt ontregeld en goed functioneren wordt almaar moeilijker.

apneuOntregeld

Slecht slapen maakt een mens prikkelbaar. De relatie komt onder druk. Op het werk gaat het moeilijker. Er wordt gedacht aan depressie, overspanning of burn-out. De combinatie slaaptekort en zuurstofgebrek heeft een slopende werking op lichaam en geest.

 

Partners merken vaak het eerst dat er iets niet goed gaat tijdens de slaap. De ademstops zijn eng, maar wekken de apneu patiënt niet noodzakelijkwijs. Het is belangrijk om te weten of er bij die nachtelijke onrust, sprake is van adempauzes. Een doorverwijzen naar slaapcentrum via de huisarts kan dan nodig zijn. In het slaapcentrum wordt een slaaponderzoek gedaan. Vaak kan dat thuis, gewoon in het eigen bed. Tijdens de slaap worden gegevens verzameld over ademhaling, zuurstofgehalte, positie en beweeglijkheid enz. De gegevens heeft de specialist nodig om te zien of er sprake is van apneu. Het onderzoek is niet pijnlijk of anderszins belastend.

 

Apneu is over het algemeen goed te behandelen. Hiervoor zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld. De ernst en de aard van de apneu zijn, samen met de voorkeur van de patiënt, bepalend welk hulpmiddel het beste is. De meeste patiënten worden behandeld met een kapje over neus of mond wat door een luchtstroom de luchtweg open houdt (CPAP) of voor een mondbeugel die voorkomt dat de onderkaak terug zakt (MRA).

ApneuVereniging biedt hulp

De ApneuVereniging streeft naar een tijdige diagnose en goede behandeling voor alle mensen met apneu. De vereniging doet onderzoek, werkt samen met behandelaars, leveranciers, officiële instanties en geeft voorlichting. Het werk in de vereniging wordt door vrijwilligers gedaan. De ApneuVereniging biedt:
• Apneu-website: www.apneuvereniging.nl
• ApneuMagazine. Een fraai kwartaalblad boordevol informatie over apneu
• Regiobijeenkomsten door heel Nederland.
• Informatie voor een breed publiek en voor haar leden

Lid worden?

Leden van de ApneuVereniging zijn patiënten of hun partners. U kunt zich aanmelden via de website www.apneuvereniging.nl.

 

apneu vereniging

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie