Snurkers opgelet

by TerraByte internet services | 02/03/2023 09:10

Een goede ontspannende slaap is een voorwaarde voor gezond leven. Een verstoorde slaap geeft een vergrote kans op ernstige aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, hoog cholesterol en depressie. Apneu is een veel voorkomende slaapstoornis. Veel mensen weten niet dat ze apneu hebben.

Zelf merk je het niet

Apneu betekent letterlijk: geen lucht (a-pneu). Tijdens je slaap wordt je luchtpijp afgesloten. Door je tong, je huig of de weke delen achterin je keel. Die afsluiting kan 10 seconden tot meer dan een minuut duren. En dat tien tot meer dan veertig keer per uur. Zo ontwikkel je ongemerkt een structureel slaaptekort. Bij elke ademstilstand krijgen je organen te weinig zuurstof. Met op den duur ernstige gevolgen voor je gezondheid.

 

Mensen met apneu hebben meestal geen last van hun eigen gesnurk en merken zelf hun ademstops niet op. Zij lopen daarom vaak jaren rond met vage klachten.

apneuHet lichaam raakt ontregeld

Slecht slapen maakt een mens vermoeid en prikkelbaar. Relaties komen onder druk te staan. Het gaat moeizamer op het werk of met de hobby. De combinatie slaaptekort en zuurstofgebrek heeft een slopende werking op lichaam en geest. Er wordt misschien gedacht aan depressie of burn-out. Bij vrouwen aan overgangsklachten.

 

Partners merken meestal het eerst dat er iets niet goed gaat tijdens de slaap. De huisarts zal nagaan of doorverwijzen naar een slaapcentrum nodig is. Het slaaponderzoek dat volgt wordt vaak thuis gedaan, gewoon in het eigen bed. Het onderzoek is niet pijnlijk of anderszins belastend.

Goed te behandelen

Apneu is over het algemeen goed te behandelen. Hiervoor is een aantal hulpmiddelen ontwikkeld. De ernst en de aard van de apneu bepalen, samen met de voorkeur van de patiënt, welk hulpmiddel gekozen wordt. De meeste patiënten krijgen een behandeling met een soort pompje dat lucht via een slang en maskertje de neus inblaast. Zo blijven de luchtwegen open en worden apneus voorkomen. Een ander veel gebruikt hulpmiddel is een mondbeugel die voorkomt dat de onderkaak naar achter zakt en de luchtwegen blokkeert. Op de website van de ApneuVereniging vind je informatie over deze en andere behandelingen en kun je een test doen om te zien hoe groot de kans is dat je apneu hebt.

ApneuVereniging biedt hulp

De ApneuVereniging streeft naar een tijdige diagnose en effectieve behandeling voor alle mensen met apneu. De vereniging heeft goede contacten met artsen en verpleegkundigen, met producenten en leveranciers van apparaten, met relevante overheidsinstellingen en overkoepelende patiëntenorganisaties. De ApneuVereniging is een actieve organisatie die wordt gerund door vrijwilligers.
We geven informatie via:
· informatiebijeenkomsten door heel Nederland en online
· social media en website www.apneuvereniging.nl[1]
· ApneuMagazine, kwartaalblad met persoonlijke verhalen en informatie over apneu
· ApneuBulletin, een maandelijkse digitale nieuwsbrief
· ApneuHelpdesk en ApneuKenniscentrum

Lid worden?

De ApneuVereniging telt bijna 10 duizend leden: mensen met apneu en/of hun naasten. Wil je ook lid worden? Meld je aan via de website:
www.apneuvereniging.nl[1]

 

 

apneu vereniging[2]

 

 

 

Endnotes:
  1. www.apneuvereniging.nl: https://apneuvereniging.nl/
  2. [Image]: https://apneuvereniging.nl/

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/apneu-vereniging-snurkers-opgelet/