Artrosezorg zonder operatie

Artrosezorg zonder operatie

Steeds vaker wordt gekozen voor niet-operatieve behandelingen bij artrose.

 

Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Artrose werd lange tijd beschouwd als een onvermijdelijk gevolg van het ouder worden dat uiteindelijk alleen verholpen kan worden door een operatie. De kijk op artrose leert echter dat er effectieve niet-operatieve behandelmogelijkheden zijn. Daarom kiezen artsen en mensen met artrose in toenemende mate voor een niet-operatieve behandeling.

 

Artrose is wereldwijd de meest voorkomende gewrichtsziekte en het aantal mensen met artrose groeit snel. Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen en in sommige gevallen verdwijnt het gewrichtskraak-been volledig. Het bot direct onder het kraakbeen verandert en er ontstaat vaak een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. De spieren en pezen rondom het gewricht verzwakken en soms veranderen ook de zenuwen in het gewricht. Dit heeft (pijn)klachten, ochtend- en opstartstijfheid en beperkingen in het bewegen tot gevolg.

Artrose instituutBehandelmogelijkheden

Artroseklachten worden in Nederland steeds vaker conservatief behandeld. Van de niet operatieve behandeling zijn voorlichting over artrose, vermindering van de ontstekingsactiviteit van het gewricht door medicatie of injecties, oefentherapie, kleine aanpassingen in het dagelijks leven, leefstijladviezen, op maat gemaakte inlegzooltjes, een beweegadvies op maat en zo nodig gewichtsverlies de belangrijkste onderdelen.

 

De beste, en meest duurzame, resultaten van de behandeling van artrose kunnen daarom alleen behaald worden in een setting waar een team van verschillende specialistische zorgverleners op het gebied van artrose samenwerkt. Voor een goed resultaat moet er aan álle persoonlijke omstandigheden van degene met artrose tegelijk aandacht worden geschonken.

Werkwijze Artrose Instituut Nederland

Bij Artrose Instituut Nederland (AIN) werken medisch specialisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en podologen.
De ernst, en de behandelmogelijkheden, van de artrose wordt bij het AIN tijdens het eerste consult met de medisch specialist en de fysiotherapeut vastgesteld. Ter ondersteuning van de vaststelling van de exacte locatie, de aard en de ernst van de artrose worden er later soms ook nog röntgenfoto’s of een echo gemaakt.

 

Als alle persoonlijke omstandigheden en factoren die een rol spelen bij de artroseklachten in kaart zijn gebracht, wordt een advies uitgebracht over de conservatieve behandelmogelijkheden. Vervolgens kan degene die het betreft besluiten om deze behandeling bij het AIN of elders te starten.

Vergoeding

De behandeling bij Artrose Instituut Nederland wordt doorgaans alleen vergoed na een verwijzing van uw (huis)arts. De zorg wordt deels vergoed vanuit het basispakket voor het overige deel vanuit het aanvullende pakket (mits u voldoende aanvullend verzekerd bent).
Voor meer gedetailleerde informatie hierover verwijzen wij u graag naar www.artroseinstituut.nl/vergoedingen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het Artrose Instituut Nederland, kijk dan op www.artroseinstituut.nl.
Artrose Instituut Nederland is gevestigd in Amersfoort, Apeldoorn, Barneveld, Doorn, Maarssen, Utrecht en Zeist.

 

 

Artrose instituut

 

 

Tags artrose, zorg

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!