Astma: een longziekte met grote gevolgen

Astma: een longziekte met grote gevolgen

Onze longen zijn van levensbelang, ze zorgen ervoor dat we goed kunnen ademen. Met gezonde longen gaat ademhalen vanzelf, waardoor je bijna zou vergeten hoe belangrijk ze zijn. Maar voor mensen met een longziekte zoals astma, is ademhalen vaak niet vanzelfsprekend.

Wat is astma?

Astma is een chronische ontsteking van de longen. De longen van mensen met astma zijn zeer gevoelig en vaak geïrriteerd. Door prikkels zoals rook of uitlaatgassen trekken de luchtwegen samen, zwelt het slijmvlies op en maakt het meer slijm aan. De luchtwegen worden hierdoor nauwer. Mensen met astma kunnen daarom moeilijker ademhalen, hoesten veel en zijn benauwd. Astma kun je als kind krijgen, maar je kunt het ook pas op latere leeftijd ontwikkelen.

 

Astma is niet te genezen, we kunnen alleen de symptomen onderdrukken. Daarom is preventie zo belangrijk. Longfonds zet zich in voor een wereld zonder longziekten en investeert onder andere in wetenschappelijk onderzoek naar preventie van astma. Want astma komt helaas nog veel voor. Het is de meest voorkomende chronische kinderziekte in Nederland en er zijn ruim 600.000 volwassenen met astma.

Astmatest voor vroege herkenning van de klachten

Van de mensen in Nederland met astma heeft 53,5 procent de klachten onvoldoende onder controle. Vroege herkenning en bewustwording van deze klachten helpen om beter met de aandoening om te gaan. Daarom lanceren de Vereniging Nederland Davos, Longfonds en de Long Alliantie Nederland op Wereld Astma Dag op 4 mei de astmatest ‘Kun jij alles met je astma?’. Met deze online test kunnen mensen met astma zelf nagaan of ze onnodig hinder ervaren van hun ziekte en hoe ze hun leven met astma kunnen verbeteren.

 

Vaak zijn mensen met astma zich er niet van bewust dat er verbetering mogelijk is en dat ze hiervoor hulp kunnen vragen. De astmatest draagt bij aan bewustwording en helpt voorkomen dat mensen onnodig klachten hebben.

 

Heeft u astma en wilt u weten hoe u uw leven met astma kunt verbeteren? De astmatest is vanaf 4 mei gratis beschikbaar op longfonds.nl/astmatest.

 

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie