Je bent nooit te oud om in therapie  te gaan

Je bent nooit te oud om in therapie te gaan

Ouderen hebben net zo vaak psychische problemen als jongere mensen, maar die blijven nog vaak buiten beeld. Omdat ze zelf geen hulp zoeken, of omdat hun klachten onterecht worden bestempeld als ‘dement’ of ‘oud en stug’. Zonde, want ook ouderen kunnen veel baat hebben bij psychische hulp.

 

Om hier aandacht voor te vragen, schreven psychotherapeuten Rosalien Wilting en Arjan Videler het boek: Met de jaren. Waarom het wél zin heeft om ouderen met psychische problemen te behandelen. Rosalien Wilting schreef hierin een hoofdstuk over ouderen met autisme. Ouderen met autisme kregen vaak laat een diagnose en hebben hun autisme een leven lang gecamoufleerd. Dat kan leiden tot meer psychische klachten.

 

Voor veel ouderen is het niet vanzelfsprekend om over hun mentale gezondheid te praten. Ook de omgeving heeft het opgegeven: Hans of Mieke is nou eenmaal zo. Zonde, want wetenschappelijk bewijs toont aan dat behandeling op late leeftijd minstens zo effectief is als bij jongere mensen.

 

‘Jezelf, anderen en je plek in de wereld begrijpen is niet alleen zinvol voor de jaren die nog voor je liggen, maar juist ook om het leven dat achter je ligt beter te gaan begrijpen. Om je verleden te kunnen herschrijven, met compassie. Er ligt vaak veel frustratie over dat levensverhaal heen’, stelt Rosalien Wilting. Gelukkig weten vooral ‘jongere’ ouderen (60 – 75 jaar) de weg naar hulp steeds beter te vinden.

autismeOnvoorspelbaarheid

Oud worden is per definitie een onvoorspelbaar proces en daardoor lopen senioren met autisme vaak vast. Zij merken het bijvoorbeeld sneller op wanneer hun hoofd of lijf achteruitgaan. En maken zich vervolgens drukker dan mensen met een niet-autistisch brein over het onvoorspelbare verloop van die aftakeling. De onzekerheid zelf is niet weg te nemen, maar het denken erover kun je volgens de therapeuten in veel gevallen wél bijsturen.

 

Er wordt nogal wat van je gevraagd als je ouder wordt. Je verliest dierbaren, je lichaam kan niet meer wat het ooit kon. Ook met pensioen gaan is een trigger voor het tevoorschijn komen of verergeren van mentale problemen. Je krijgt wel meer vrijheid, maar je verliest óók je dagbesteding en sociale contacten.

Dementie

Mensen met of zonder autisme krijgen overigens even vaak dementie. Maar autisme kan er, in combinatie met normale veroudering, wel voor zorgen dat ‘rigiditeit toeneemt’. Iemand wil iets per se op een bepaalde manier doen, zodat het leven overzichtelijk blijft. Die starheid kan, als niet bekend is dat een oudere autisme heeft, makkelijk worden aangezien voor dementie of dwarsheid.

 

Een opmerking als ‘ik kom later vandaag nog een keer terug’ kan bijvoorbeeld al veel spanning geven. Wat is later? En als men niet komt, wat dan? Het kan dan helpen om een vaste tijd af te spreken, of om andere termen te gebruiken.

 

Tijdens de Autismeweek zullen er in het hele land activiteiten plaatsvinden rondom het thema De Kunst van het evenwicht. Kijk voor meer info op www.autismeweek.nl of op www.autisme.nl.

 

 

autisme

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!