Autismeweek in het teken van Grenzen

Autismeweek in het teken van Grenzen

Grenzen bewaken en grenzen verleggen. Dat is het thema van de NVA Autismeweek 2022 (2 tot en met 9 april). Als je autisme hebt, kan het lastiger zijn om je grenzen aan te geven. Daarvoor heb je immers een goede prikkelverwerking en sociale en communicatieve vaardigheden nodig. Soms voel je een grens pas als iemand eroverheen gaat.

 

Verslaving komt twee keer zoveel voor bij mensen met autisme, mogelijk doordat het leven voor hen stressvoller is. Ook zijn er aanwijzingen dat mensen met autisme een grotere kans op een burn-out hebben.

 

Iemand die daarover mee kan praten is Alice Veelenturf (61). Zij kreeg de diagnose autisme pas op haar zestigste, nadat ze burn-out raakte door haar werk als voedingsassistent in het ziekenhuis.

 

“Het schijnt dat iedere autist een speciale interesse heeft, een hyperfocus. Nou, de mijne is dus ‘gezonde leefstijl’. Waarschijnlijk omdat ik in mijn werk gezien heb dat voeding en leefstijl heel veel kunnen doen voor de gezondheid van mensen”, vertelt ze.

 

Alice ging de opleiding voor natuurvoedingstherapeut volgen. “Toen ik eenmaal biologisch at, was het een logische stap om natuurcosmetica te gaan gebruiken. Ook ging ik naar mijn kleding kijken. Ik doe graag research naar deze onderwerpen.”

 

autisme

 

Het schijnt dat iedere autist een speciale interesse heeft, een hyperfocus

Gezonde leefstijl

Alice is inderdaad een wandelende encyclopedie. Als we aan de praat raken, geeft ze de ene tip na de andere. Zo helpen duindoornbes oliecapsules tegen droge slijmvliezen en adviseert ze het dragen van ergonomische schoenen. “Er zijn speciale fietszadels voor mannen met prostaatproblemen, om toch comfortabel te kunnen fietsen”, weet ze.

 

“Stoom je groentes in een stoompan, zo behoud je veel meer vitamines”, gaat ze verder. Wat eten betreft, is Alice een emotie-eter. “Ik eet om mezelf te troosten als ik me verdrietig voel, of om een leegte op te vullen. Vroeger at ik dan koekjes. Ik kon daar grenzeloos in zijn. Echter, ik kwam erachter dat het niet zozeer in de maaltijd zelf zit, maar in de behoefte om te kauwen. Daar word ik rustig van. Als ik nu ergens op wil kauwen, neem ik wat muesli, of een komkommer.”

 

Ze heeft veel gezondheidsitems in huis en is hierin naar eigen zeggen wat ‘doorgeslagen’. “Ik heb een bloeddrukmeter, glucosemeter, daglichtlamp, therapielamp en Tanita weegschaal. Verder heb ik een trampoline, step en crosstrainer thuis, want ook bewegen hoort erbij. En ik heb een privé saunacabine om te ontgiften en ontspannen. Mensen noemen me soms fanatiek, maar ik ben gewoon enthousiast. Een gezonde leefstijl is mijn passie!”

Doe mee aan de Autismeweek

Tijdens de Autismeweek zullen er in het hele land activiteiten plaatsvinden rondom het onderwerp Grenzen & Grenzeloosheid. Kijk voor meer info op www.autismeweek.nl

Ontdek de NVA

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) is dé belangenvereniging voor mensen met autisme en hun naasten. De NVA biedt kennis en informatie, belangenbehartiging en lotgenotencontact. In het hele land zijn er gespreksgroepen voor mensen met autisme, maar ook voor partners of ouders van een kind met autisme. In Amsterdam is een gespreksgroep voor ouderen met autisme.
Meer info op: www.autisme.nl.

 

 

autisme

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!