Autisme werkt – NVA Autismeweek 2019

Autisme werkt – NVA Autismeweek 2019

Het thema van de NVA Autismeweek 2019 (30 april t/m 6 april) is Autisme werkt! Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Ook hebben zij vaak waardevolle ‘speciale interesses’, onderwerpen waar zij álles van weten. Toch staan veel mensen met autisme werkloos aan de kant, met negatieve gevolgen voor hun psychische gezondheid. Zo ook het voorbeeld van Wim.

 

Ik was midden vijftig en had net een heftige tijd achter de rug, waarin de diagnose autismespectrum stoornis (ASS) is gesteld én ik op zoek was naar een baan. Het kwijtraken van die baan was onderdeel van de heftige tijd. Mijn CV was op orde en vrienden om mij heen dachten dat het vinden van een baan niet zo moeilijk zou zijn. Maar de praktijk bleek heel anders. Door mijn autisme was het lastig om een goede klik te vinden met een potentiële werkgever.

 

autismeToen een geschikte baan vinden niet vanzelfsprekend was, heb ik mijzelf aangeboden als vrijwilliger bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Daar kreeg ik een kans bij de informatie&advieslijn steunpunt autisme en werk. Daar werd ik na enige tijd bekend met het bedrijf Authentict, trok de stoute schoenen aan en informeerde op redelijk plompe wijze of er werk voor mij was. En ja, na een gesprek had ik weer een betaalde baan! Ik kreeg weer vertrouwen in mijzelf.

 

In de zomer van 2018 had ik een gesprek met iemand over de aanschaf van pakketsoftware. We hadden het over ervaringen in werk en privé. Het klikte. Mijn autisme kwam ter sprake, terloops. No big deal, ik kon daar gaan werken. En nu geef ik leiding aan een kleine ICT afdeling en doe dat op mijn eigen wijze. Ik weet mijn zwakheden, maar ook mijn sterke punten. En vanuit die sterke punten probeer ik verder te komen. Het kost veel energie. Ik zie veel details en onthoudt ze ook en dat kan lastig zijn bij leiding geven, want het gaat meestal om de grote lijnen. Maar vaak komen de details ook van pas, want ik kan dan terugvallen op die details en dat dwingt respect af.

 

Het bijzondere verhaal van Wim geeft aan dat werk dat aansluit bij de passies en sterke kanten van mensen met autisme heeft de meeste kans van slagen heeft. Daarom brengt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) tijdens de Autismeweek 2019 een ode aan de passies en talenten van mensen met autisme. Onze boodschap: laten wij ons vooral richten op de sterke kanten van mensen met autisme, in plaats van op de dingen die hen minder goed afgaan.

Evenementen ook bij u in de buurt

Tijdens de Autismeweek zullen er in het hele land activiteiten plaatsvinden rondom het onderwerp ‘autisme en werk’. Hiermee wil de NVA werknemers met autisme en werkgevers dichter bij elkaar brengen. Kijk voor meer informatie op www.autismeweek.nl

Tags psychisch, zorg

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie