Auvergne pure Franse natuur

Auvergne pure Franse natuur

Arjan Mulder – redacteur Reishonger.nl

 

De Auvergne is het pure Frankrijk. Ruig en toch goed bereisbaar. Genieten van rust en ruimte, van natuur en veel wilde eetbare planten. De Auvergne – dat is terug naar het simpele leven.

De geboorte van het toerisme

De Auvergne is de geboortestreek van Michelin. En daarmee van het Franse toerisme. Zonder de uitvinding van de luchtband had ik hier niet zo gemakkelijk kunnen reizen. Michelin was een visionair: reizende mensen willen eten. En goede restaurants (met Michelin-sterren) wil je bezoeken: op zijn luchtbanden. Maar waar overal het toerisme doordrong, bleef de Auvergne rustig. Tussen de oude vulkanen zijn honderden wandelpaden. Smeltende sneeuw zorgt voor een groen landschap, tot diep in de zomer. Ik zie marmotten in de bergen – ze spelen tikkertje, na 6 maanden slapen onder de grond.

AuvergnePuur natuur

De Auvergne ligt in midden Frankrijk, met hoogtes tussen 800 en 1800 meter. Het is een oud vulkanisch landschap. De grootste vulkaan van Europa, met een doorsnee van meer dan 40 kilometer (de huidige streek Cantal) ligt hier. In miljoenen jaren tijd heeft de erosie hem letterlijk een kopje kleiner gemaakt, maar volgens mijn geologische gids was de vulkaan ooit meer 4000 meter hoog. Op de flanken ontstonden meerdere kleiner vulkanen: de Puy de Dome (bekend uit de Tour de France), de Puy Mary, en nog een heleboel anderen.

 

Mijn reis begint in de ‘hoofdstad’ Clermont-Ferrand, een studenten stad met een rijk middeleeuws verleden. De oude gebouwen zijn gemaakt uit de plaatselijke vulkanische lavasteen: zwart en poreus. Maar ik ga snel verder: ik wil vooral genieten van de natuur en van het platteland. En dat gaat gebeuren! De tijd heeft hier letterlijk stil gestaan. Ik zie nauwelijks toeristen, geen toeristisch vermaak en geen hotelketens. De wereld lijkt hier in geen 100 jaar te zijn veranderd.

Eten uit de natuur

Vandaag ga ik op pad met een echte botanische gids. Christophe Anglade is gebruind door het buitenleven en weet alles over eetbare planten. Hij geniet van ‘zijn’ Auvergne. “Ik ben om zes uur alvast wat gaan plukken”, vertelt hij als ik me om 9:00 uur meld. Christophe neemt me mee en we plukken wilde spinazie, wel tien verschillende soorten planten voor de salade, veel kruiden, wilde knoflook en zelfs viooltjes. Ik kijk en luister, en laat het ‘gevaarlijke’ werk aan hem over: je moet goed weten wat je wel en niet kunt eten. Ook de bereiding is een secuur werkje. Sommige nerven moeten uit het blad, kruiden moet je soms wassen met een druppeltje azijn.

 

De zelf geplukte lunch wordt vandaag geserveerd in een echte ‘Buron’ (een berghut) op de Col de la Croix Morand, die gerund wordt door een stel dat het hectische westerse leven drie jaar geleden vaarwel heeft gezegd. “Dat gebeurt veel hier in de Auvergne: weg uit Parijs of een andere drukke omgeving, nieuwe start in de ruige maar rustige natuur.”

AuvergneKaas, kaas, kaas

De wilde planten en kruiden worden natuurlijk ook gegeten door de lokale koeien. En dat proef je in de lokale kaas. Bij elke maaltijd kaas: soms zit er kaas door de hoofdmaaltijd (trufade), soms voorafgaand aan het dessert, maar altijd kaas. De Auvergne staat bekend om zijn vele soorten met een beschermde status. Ik kende eigenlijk alleen de Blue d’Auvergne. Maar inmiddels ken ik ook de Cantal (vooral de oude is heerlijk) en een heleboel andere. Vaak wordt de kaas zó lokaal en zó kleinschalig geproduceerd dat ze ook alleen maar lokaal te koop is. Doen dus!

Slapen in eenvoud

In de Auvergne is niet alleen het landschap puur natuur, ook het onderdak is zo puur mogelijk. Tien jaar geleden is hierin flink geïnvesteerd: veel oude kleine hotelletjes zijn in de oude luister hersteld. Deze zogenoemde Auberges Nattitude zijn eenvoudig maar up-to-date. De hotels hebben maar een paar kamers, zitten in een landelijke omgeving óf in een middeleeuws stadje, de inrichting is rustiek, de voorzieningen modern en de vriendelijke eigenaar is meestal zo trots als een pauw. Daar wil je wel slapen.

 

Ik verblijf in drie verschillende Nattitude hotels en dat is helemaal ‘thuiskomen’. Gezellig, degelijk ‘boeren’-eten en mede-gasten die net zo relaxt genieten als ikzelf. Wat een heerlijke vakantieomgeving! Houd je van wandelen en van bergen maar niet van toeristen? Dan is de Auvergne een aanrader. Hou je ook nog van een landelijke omgeving en van vertroeteld worden met puur en lekker eten door een trotse gastheer? Dan is de Auvergne zeker een must. En hou je daarbij ook nog van nostalgie? Zet dan de Auvergne nu op je lijst!

Meer reizen

Reishonger.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!