Houd ongewenste bezoekers buiten

Houd ongewenste bezoekers buiten

Criminelen maken gebruik van babbeltrucs

 

Geregeld verschijnt er een bericht in het nieuws over criminelen die met een smoesje – ook wel babbeltruc genoemd – een huis weten binnen te komen. Ze doen zich voor als medewerker van een energiebedrijf, zorginstantie of pakketdienst. Eenmaal binnen speuren ze de kamers af en nemen mee wat ze te pakken kunnen krijgen. Meestal is dat geld, een portemonnee of sieraden. In veel van deze babbeltrucs-situaties zijn senioren het slachtoffer.

 

Marius van Gorssel, werkzaam bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), heeft al veel babbeltrucs voorbij horen komen tijdens informatieavonden voor senioren. Hij somt de meest voorkomende gevallen op: “Een keurig echtpaar doet zich voor alsof ze nieuw in de buurt komen wonen en vragen daarom of ze de ramen mogen opmeten. In een ander geval kwam een man melden dat er een gaslucht in de buurt gemeld was. Terwijl het slachtoffer wordt afgeleid, doorzoekt een handlanger de woning. In een ander geval werd een oudere dame overvallen door iemand die zei dat hij de watermeter kwam controleren. Tegen de tijd dat de dame – die de badkamerkraan moest opendraaien om zogenaamd de waterdruk te meten – doorhad wat er echt aan de hand was, was haar huis al leeggehaald.”

 

Volgens Van Gorssel kunnen oplichters en overvallers geloofwaardig overkomen, zien ze er vaak keurig en betrouwbaar uit, maar zijn ze erg gehaaid. De achterbakse criminelen gaan verscholen achter een façade van lieve studente in nood, knappe heer met vlotte babbel, de vriendelijke dame van de zorginstelling of aardige pakjesbezorger. Ze lichten zelfs de meest bijdehante senior op.

 

“Veel mensen vinden het onbeleefd om iemand voor de dichte deur te laten staan. Criminelen weten dat. Ze kiezen vaak senioren als slachtoffer, maar eigenlijk kan iedereen slachtoffer worden van een babbeltruc.”

 

In een onderzoek van de Politieacademie staat dat vooral hoogbejaarden kwetsbaar zijn voor mooie woorden van criminelen, omdat ze fysiek en mentaal vaak minder weerbaar zijn. Jaarlijks zijn er in Nederland 1.000 geregistreerde aangiftes van babbeltrucs bij de politie. Waarschijnlijk is het werkelijke aantal hoger, want veel mensen schamen zich als ze zijn bestolen via een babbeltruc; voor hun is de drempel om melding te maken bij de politie hoger.

 

“Geef onbekenden aan de deur geen kans om met een smoes of met geweld binnen te komen. Zorg dus dat je ziet wie voor de deur staat. Daarom is een kierstandhouder, de stevige variant van een deurketting, een goede oplossing”, vertelt Van Gorssel. “Een kierstandhouder zorgt dat de deur maar een paar centimeter open kan. Dat is voldoende om een collectant geld te geven of een enveloppe aan te nemen. Zo kunnen bezoekers beleefd en zorgeloos te woord worden gestaan.”

babbeltrucTips van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

• Maak met uzelf de afspraak dat u niet zomaar de deur opendoet voor onbekenden. Kijk door het raam, deurspion (oogje in de deur), gebruik de intercom of een digitale deurbel met camera.
• Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag bij twijfel om legitimatie, ook als hij of zij zegt namens de gemeente, een bedrijf of instelling te komen. Of bel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie.
• Medewerkers van een bank, verzekeringsmaatschappij of de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak en vinden het geen enkel probleem als u om legitimatie vraagt.
• Geef nooit uw pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie.
• Aan onverwacht bezoek (bijvoorbeeld een elektriciteitsbedrijf) kunt u ook
vragen om op een ander tijdstip terug te komen als er meer mensen thuis zijn.
• Plaats een kierstandhouder op de deur.

 

De beste tip die Van Gorssel aan senioren tijdens informatiebijeenkomsten geeft, is: “Wees alert en vertrouw op uw gevoel.”

 

Verklein de kans op een woningoverval

Criminelen kunnen op verschillende manieren uw woning proberen binnen te komen. Als de dader de bewoner bij de deur bedreigt of met geweld naar binnen dringt, spreken we over een woningoverval. Want niet alleen winkels, benzinepompen en fastfoodrestaurants worden overvallen, ook woningovervallen komen voor. Al is de kans hierop klein, het behoort wel tot de realiteit.

 

Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) kunt u de kans op een babbeltruc, inbraak of woningoverval verkleinen. Eén van de eisen van het keurmerk is dat bewoners altijd kunnen zien wie er voor de deur staat. Bijvoorbeeld door glas in de deur of een deurspion. Ook goede (openbare) verlichting en groenbeheer – dat in het Politiekeurmerk Veilig Wonen is vastgelegd – zorgen ervoor dat er zicht is vanaf de straat en vanuit andere woningen op uw voordeur. Kijk voor meer informatie op www.politiekeurmerk.nl.
Toch een overval? Denk aan RAAK!

 

Mocht het misgaan en u wordt overvallen, denk dan aan uw eigen veiligheid en pas het RAAK-principe toe:

• Rustig blijven;
• Accepteren: accepteer wat wordt gezegd en gevraagd en volg bevelen snel en kalm op;
• Afgeven van het geld en/of de goederen waar om gevraagd wordt;
• Kijk goed (alleen wanneer dit zonder gevaar mogelijk is) en probeer een signalement van de dader(s) te onthouden.
 

Het RAAK-principe wordt geadviseerd door de politie, of het nu een overval is op een woning, winkel of op transport. Doe altijd aangifte bij de politie als u slachtoffer bent geworden van een babbeltruc, inbraak of woningoverval.

 

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is een onafhankelijke stichting en werkt aan een veilig en leefbaar Nederland.

 

 

ccv

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!