Begraven natúúrlijk; Over het duurzame karakter van begraafplaatsen

Begraven natúúrlijk; Over het duurzame karakter van begraafplaatsen

De Week van de Begraafplaats 2017, die van zaterdag 27 mei tot en met zondag 4 juni wordt gehouden, heeft dit jaar als thema Duurzaamheid. Met de slogan Begraven natúúrlijk wordt tijdens de Week het duurzame karakter van begraven en begraafplaatsen benadrukt.

 

Duurzaamheid is een actueel onderwerp. We gebruiken duurzame energie, bouwen duurzaam en letten bij de aanschaf van nieuwe producten op de duurzaamheid. Ook in de uitvaartwereld wordt duurzaamheid een steeds belangrijker item. Op een aantal onderdelen van de uitvaart kan de consument al kiezen voor een duurzame optie. Zo is er een ruim aanbood van duurzame, milieuvriendelijke kisten van inheems hout, duurzame grafmonumenten of urnen en catering van lokale producten na afloop van de begrafenis. Duurzame uitvaarondernemers hebben zich verenigd in GreenLeave (www.greenleave.nu).

Duurzame begraafplaatsen

Wie voor begraven kiest, kiest voor misschien wel de groenste manier van uitvaartverzorging. Veel begraafplaatsen zijn van zichzelf al groen en duurzaam. Nederland behoort tot de landen waar begraafplaatsen veelal als parken of groenzones werden aangelegd. De laatste jaren is op deze dodenakkers het beheer en onderhoud verduurzaamd. Zo mogen er geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen worden gebruikt en worden grindpaden vervangen door graspaden. Door het groene karakter van begraafplaatsen zijn deze een ideale locatie voor Air Bee&Bee’s, insectenhotels. Bijen en andere bloemzoekende insecten versterken de biodiversiteit.

Ruime keuze

De groei van het aantal natuurbegraafplaatsen in ons land laat zien dat een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking duurzaam begraven omarmt. Maar ook begraafplaatsen in de grote steden, in dorpen of op het platteland zijn groene oases die soms een natuurlijk, ecologisch of groen gedeelte hebben waar je de overledene mag gedenken met een monument. Uiteraard een duurzaam monument.

Week van de Begraafplaats

In de Week van de Begraafplaats laten dit jaar zo’n honderd begraafplaatsen zich van hun duurzame kant zien. Ze organiseren open dagen in samenwerking met betrokken uitvaartondernemers, steenhouwers, bloemisten, cateraars en educatieve en natuurorganisaties. Ook vinden er lezingen, rondleidingen, excursies, muziekuitvoeringen en kinderactiviteiten rond ‘Begraven natúúrlijk’. Kijk op de site www.weekvandebegraafplaats.nl en ontdek welke begraafplaatsen bij u in de buurt meedoen. U bent van harte welkom.

Meer lezen over duurzaamheid

Het tijdschrift Terebinth, een uitgave van de gelijknamige stichting voor behoud van funerair erfgoed, heeft een speciaal katern samengesteld over duurzaamheid. Het magazine is te bestellen via de website (www.terebinth.nl)

 

door: Bartho Hendriksen
consulent Landelijk Organisatie van Begraafplaatsen (www.begraafplaats.nl)

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie