Behandeling van huidkanker is effectiever bij vroegtijdige ontdekking

Behandeling van huidkanker is effectiever bij vroegtijdige ontdekking

In de uitgebrachte ‘Kankeratlas’ van het Integraal Kankercentrum Nederland is gebleken dat huidkanker vaker langs de kustgebieden voorkomt. Voornamelijk basaalcelcarcinoom, goed voor meer dan 70% van de gevallen, treft vooral het gezicht. Dermatoloog Emiel Brand benadrukt hoe cruciaal vroege opsporing is, gezien deze vaak start als een onopvallend plekje.

 

“De aantrekkingskracht van de zon en strandbezoeken is groot, maar tevens zie ik in mijn praktijk dat mensen niet altijd consequent zijn met het aanbrengen van zonnebrandcrème, ondanks het bekende risico,” deelt dermatoloog Emiel Brand. Hij voegt toe: “Een lichtere huid en frequente zonblootstelling verhogen aanzienlijk het risico op huidkanker.”

melanomenOnschuldig ‘wondje’

Brand benadrukt zijn dubbele rol in de behandeling: “Mijn doelen zijn de tumor volledig verwijderen en de huid zo esthetisch mogelijk herstellen. Dit is vooral belangrijk voor plekken in het gezicht, waar het soms lastiger is om een goede esthetische uitkomst te bereiken. Het geeft me veel voldoening wanneer de omgeving van de patiënt nauwelijks kan zien waar de tumor zich bevond.”

 

“Melanomen zie je meer bij mensen met een kantoorbaan die tijdens vakanties ineens veel zon opzoeken.”

 

Basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende huidkankersoort, “groeit door en lijkt in eerste instantie op een wondje dat niet geneest,” zegt Brand. “Het ziet er onschuldig uit, wat mensen soms doet denken dat het vanzelf overgaat.” De nadruk ligt op het belang van snelle actie. “Hoe eerder we erbij zijn, hoe eenvoudiger de behandeling. Zonder interventie groeit het basaalcelcarcinoom jaarlijks met één à twee millimeter.”

 

In het gezicht is minimale interventie het doel. “Bij een tweede ingreep zou het gehele litteken verwijderd moeten worden, wat we liever vermijden, vooral in het gezicht,” legt Brand uit. Hier komt Mohs’ chirurgie aan bod, waarbij “de tumor nauwkeurig wordt verwijderd, ingevroren, in plakjes gesneden en onder een microscoop geanalyseerd door de Mohs-dermatoloog, die de snijranden controleert. We herhalen dit proces tot alle kankercellen zijn verwijderd. Met deze techniek verlaat de patiënt het ziekenhuis zonder tumor.”

Gewenning aan de zon

“Melanomen komen vaker voor bij mensen met een kantoorbaan die ineens veel zon opzoeken tijdens een vakantie,” observeert Brand. Hij adviseert om de huid geleidelijk aan zonlicht te laten wennen en benadrukt het belang van zonnebrandcrème. “In Nederland is factor 30 meestal voldoende, maar ik raad altijd factor 50 aan. Bovendien moet je elke twee uur opnieuw insmeren. Zo wordt de huid ook bruiner én dikker, wat extra bescherming biedt tegen zonschade.”

 

 

Tags huid, kanker

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!