Beleef het Drents-Friese Wold

Beleef het Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold, een groots natuurgebied waar je de wilde natuur kan beleven!

 

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als nationaal park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

Ligging

Na de Hoge Veluwe is Nationaal Park Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Maar dit nationale park is meer dan bos alleen. In het Drents-Friese Wold dwaal je van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. Wandel of fiets door het Drents-Friese Wold en je herkent nog het typische esdorpenlandschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen. In het kletsnatte moerasgebied Aekingerbroek sta je aan de oorsprong van de Vledder Aa, die sinds kort weer vrijuit mag stromen. En staand in het stuivende Aekingerzand is het je makkelijk voor te stellen hoe de onmetelijke zandvlakten van het Drenthe van vroeger eruit hebben gezien. Het Drents-Friese Wold is niet alleen groot, het is ook groots in zijn schoonheid.

woldBuitencentrum
Drents-Friese Wold

In 2001 is Buitencentrum Drents-Friese Wold geopend als toegangspoort van Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het centrum is goed bereikbaar vanaf de provinciale weg en heeft veel parkeerruimte, ook voor paardentrailers.
In het Buitencentrum is de tentoonstelling Grenzeloos Wold te zien, met veel informatie over de natuur in het nationaal park. In het centrum bevindt zich ook een winkel met een uitgebreid assortiment natuurboeken, cadeaus en streekproducten, Bosbrasserie IJgenweis en een plek om te vergaderen.

 

Er worden diverse activiteiten georganiseerd en kinderen kunnen zichzelf verkleden als boswachter of das. Er zijn educatieve programma’s, recreatieve routes en doe- en ontdekpaden. Bijzonder is het Familiepad, dat geschikt is voor rolstoelgebruikers en mensen met een visuele beperking. Mede door alle ontwikkelingen is het gebied ook ontdekt door ruiters en mountainbikers. Speciaal voor deze doelgroepen zijn bijbehorende voorzieningen aangelegd.

 

Je hoeft niet op je eigen houtje het bos te verkennen. Het Buitencentrum organiseert het gehele jaar door excursies en andere activiteiten.

Excursies

Welke vogels hoor je nu eigenlijk allemaal? Hoe kun je het beste reeën spotten? Hoe weet je waar ze gelopen hebben en of ze in de buurt zijn? Dat hoor je van de boswachter. Hij leert je alle herkenningstekens zien. Bijvoorbeeld tijdens de wildernistochten of reeënexcursies. In vakanties zijn er volop activiteiten en excursies voor jong en oud. Beleef de zonsondergang tijdens één van de zomeravondwandelingen of nog unieker: een vollemaanactiviteit.
Kijk eens op www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold welke activiteiten er georganiseerd worden.

woldNieuw in 2019, het Boswachterslab!

De oude filmzaal in het Buitencentrum Drents-Friese Wold stamde uit 2001 en sloot niet meer volledig aan bij de boodschap die wij over het Nationaal Park willen uitdragen. Wij willen de wilde natuur die buiten te zien is, binnen laten beleven. Hiervoor is de filmzaal verbouwd tot een heus Boswachterslab. De sfeer is die van een combinatie tussen een rariteitenkabinet en een biologisch veldstation waar je van alles kunt ontdekken. Ook is er de mogelijkheid om je eigen vondsten tentoon te stellen in het Boswachterslab.

Doe- en ontdekpaden

Staatsbosbeheer heeft in Nationaal Park Drents-Friese Wold een bijzondere natuurattractie. Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold kun je genieten van het Blotevoetenpad. Denk eens terug aan vroeger. Vond je het als kind niet lekker om op blote voeten in de natuur te spelen?
Blootvoets over wiebelende boomstammen, een bed van dennenappels en dwars door de modder. Een avontuurlijke wandeling waar de natuur via je tenen naar binnen kruipt, ook geschikt voor kinderfeestjes en bedrijfsuitjes. Voor 3,- euro per persoon ontvang je een sleutel die je toegang geeft tot het blotevoetenpad. Durf jij het blotevoetenpad in het Drents-Friese Wold aan?

 

Kinderen van 3-7 jaar:
• Je loop als heuse kabouter het Kabouterpad en gaat op zoek naar kaboutersporen.
• Samen met de Dierenvriendjes van Staatsbosbeheer ga je op ontdekkingstocht en beleef je avonturen op het Dierenvriendjespad.

 

Kinderen van 7-12 jaar:
• Volg een spannend kruipdoor-sluipdoorpad. Je doet een aantal opdrachten en komt verschillende padden tegen op het Paddenpad.
• Het Hulpboswachterpad is een ruige tocht voor stoere jongens en meiden. Met het Hulpboswachtershandboek en hulpboswachtersjas vol met gadgets ga je op onderzoek uit.
• Het familiepad (2,2 km) is volledig verhard. Het is geschikt voor families en mensen met een kinderwagen en rolstoel.

Buitengewone groepsuitjes

Avontuurlijke activiteiten voor groepen die weleens wat anders willen, starten bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold. Trek stevige schoenen aan, zet uit die mobiele telefoon en ga op ontdekkingstocht door de ongerepte natuur. Er zijn er tal van mogelijkheden voor groepen, van stille struintocht tot een sfeervolle avondwandeling. Wij maken graag een programma op maat. Wordt het avontuurlijk, ontspannend of actief? Met onze Buitengewone groepsuitjes wordt het in ieder geval een bijzondere belevenis die je niet snel zult vergeten.
En helemaal mooi: door te kiezen voor een van onze Buitengewone groepsuitjes, steunt u tegelijkertijd ons werk in de natuur. Een extra reden om vandaag nog op avontuur te gaan. Staatsbosbeheer wenst u alvast buitengewoon veel buitenplezier! Informeer naar de mogelijkheden bij Buitencentrum Drents-Friese Wold.

Openingstijden

• April t/m 3 november: ma t/m zo van 10-17 uur.
• 4 november t/m maart: wo, za en zo 10-16 uur.
• Alle schoolvakanties dagelijks geopend.
• Gesloten op 1e kerstdag en nieuwjaarsdag.

 

www.facebook.com/staatsbosbeheerdrentsfriesewold

 

De boswachters zijn ook online te volgen, kijk op www.boswachtersblog.nl/drentsfriesewold

 

Staatsbosbeheer | Buitencentrum Drents-Friese Wold
Terwisscha 6a | 8426 SJ Appelscha
T 0516 – 464020 | E drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl
www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold

 

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!