Beleef het Drents-Friese Wold

by TerraByte internet services | 01/05/2023 09:00

Het Drents-Friese Wold, een groots natuurgebied waar je de wilde natuur kan beleven!

 

Buitencentrum Drents-Friese Wold bij Appelscha is hét startpunt voor een dagje uit. Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als nationaal park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

Ligging

Na de Hoge Veluwe is Nationaal Park Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Maar dit nationale park is meer dan bos alleen. In het Drents-Friese Wold dwaal je van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. Wandel of fiets door het Drents-Friese Wold en je herkent nog het typische esdorpenlandschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen. In het kletsnatte moerasgebied Aekingerbroek sta je aan de oorsprong van de Vledder Aa, die sinds kort weer vrijuit mag stromen. En staand in het stuivende Aekingerzand is het je makkelijk voor te stellen hoe de onmetelijke zandvlakten van het Drenthe van vroeger eruit hebben gezien. Het Drents-Friese Wold is niet alleen groot, het is ook groots in zijn schoonheid.

woldBuitencentrum Drents-Friese Wold

Het Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer in Appelscha is het vertrekpunt van vele wandel-, fiets-, ruiterroutes en excursies. Het is letterlijk de poort naar het Nationaal Park. Het dagje uit begint in het centrum, waar de wereld aan informatie te vinden is voor uiteenlopende mogelijkheden.

 

Het Buitencentrum is niet alleen het startpunt voor buitenavonturen, maar bevat ook een winkel met natuur- en streekproducten waar allerlei producten te koop zijn, zoals verrekijkers, vogelboeken, vogelkastjes, loeppotjes en routekaarten. Er is ook een speciale hoek ingericht met leuke en leerzame producten voor kinderen. Achterin het gebouw is het boswachterslab waar je de wilde natuur van buiten, binnen kunt beleven.

 

Er worden diverse activiteiten georganiseerd en er is veel te zien en te doen in het Buitencentrum. Informeer naar de mogelijkheden en houd onze website in de gaten: Staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold/buitencentrum[1]

 

De meest favoriete activiteit van onze bezoekers is het blotevoetenpad. Afgelopen jaar liepen meer dan 10.000 bezoekers met veel plezier over het ruim twee kilometer lange pad. Zowel volwassenen als kinderen kwamen enthousiast terug en vertelden hoe ze de modder, het zand, de boomstammen, het mos en de dennenappels hebben ervaren aan de voeten.

 

In 2020 hebben ook honderden kinderen met hun (groot)ouders kaboutersporen gevolgd. Tijdens het lopen van het Kabouterpad beleef je allerlei avonturen en doe je leuke opdrachtjes.
Bijzonder is ook het geheel verharde Familiepad, dat zeer geschikt is voor rolstoelgebruikers, mensen met kinderwagens en mensen met een visuele beperking.
Ook kunnen bezoekers zowel binnen als buiten terecht in de Bosbrasserie ‘IJgenweis’ waar koude en warme dranken en heerlijke gerechten kunnen worden genuttigd.

woldOntdek het Boswachterslab!

Kom eens een kijkje nemen in het kantoor van de boswachter. De sfeer is die van een combinatie tussen een rariteitenkabinet en een biologisch veldstation waar je van alles kunt ontdekken. Ook lijkt het net alsof de boswachter elk moment terug komt en achter zijn bureau gaat zitten. Heb je alle vondsten al gezien? Botten, veren, schedels, nestkastjes, er is vanalles te bewonderen. En je kunt ook je eigen vondsten hier tentoon stellen.

Excursies

Welke vogels hoor je nu eigenlijk allemaal? Hoe kun je het beste reeën spotten? Hoe weet je waar ze gelopen hebben en of ze in de buurt zijn? Dat hoor je van de boswachter. Hij leert je alle herkenningstekens zien. Bijvoorbeeld tijdens de wildernistochten of reeënexcursies. In vakanties zijn er volop activiteiten en excursies voor jong en oud. Beleef de zonsondergang tijdens één van de zomeravondwandelingen of nog unieker: een vollemaanactiviteit.

 

Kijk eens op www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold[2] welke activiteiten er georganiseerd worden.

Doe- en ontdekpaden

Staatsbosbeheer heeft in Nationaal Park Drents-Friese Wold een bijzondere natuurattractie. Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold kun je genieten van het Blotevoetenpad. Denk eens terug aan vroeger. Vond je het als kind niet lekker om op blote voeten in de natuur te spelen?

 

Blootvoets over wiebelende boomstammen, een bed van dennenappels en dwars door de modder. Een avontuurlijke wandeling waar de natuur via je tenen naar binnen kruipt, ook geschikt voor kinderfeestjes en bedrijfsuitjes. Voor 3,- euro per persoon ontvang je een sleutel die je toegang geeft tot het blotevoetenpad. Durf jij het blotevoetenpad in het Drents-Friese Wold aan?

 

wold

Kinderen van 3-7 jaar

• Je loopt als heuse kabouter het Kabou-terpad en gaat op zoek naar kaboutersporen.
• Samen met de Dierenvriendjes van Staatsbosbeheer ga je op ontdekkingstocht en beleef je avonturen op het Dierenvriendjespad.

Kinderen van 7-12 jaar

• Volg een spannend kruipdoor-sluipdoorpad. Je doet een aantal opdrachten en komt verschillende padden tegen op het Paddenpad.
• Het Hulpboswachterpad is een ruige tocht voor stoere jongens en meiden. Met het Hulpboswachtershandboek en hulpboswachtersjas vol met gadgets ga je op onderzoek uit.
• Het familiepad (2,2 km) is volledig verhard. Het is geschikt voor families en mensen met een kinderwagen en rolstoel.

Buitengewone groepsuitjes

Avontuurlijke activiteiten voor groepen die weleens wat anders willen, starten bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold. Trek stevige schoenen aan, zet uit die mobiele telefoon en ga op ontdekkingstocht door de ongerepte natuur. Er zijn er tal van mogelijkheden voor groepen, van stille struintocht tot een sfeervolle avondwandeling. Wij maken graag een programma op maat. Wordt het avontuurlijk, ontspannend of actief? Met onze Buitengewone groepsuitjes wordt het in ieder geval een bijzondere belevenis die je niet snel zult vergeten.
En helemaal mooi: door te kiezen voor een van onze Buitengewone groepsuitjes, steunt u tegelijkertijd ons werk in de natuur. Een extra reden om vandaag nog op avontuur te gaan. Staatsbosbeheer wenst u alvast buitengewoon veel buitenplezier! Informeer naar de mogelijkheden bij Buitencentrum Drents-Friese Wold.

Openingstijden

• 1 april t/m 1 november: dinsdag t/m zondag van 10-17 uur.
• 1 november t/m 1 april: vrijdag t/m zondag van 10-16 uur.
• In schoolvakanties: alle dagen geopend.
Kijk voor actuele openingstijden: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold[3].

 

www.facebook.com/staatsbosbeheerdrentsfriesewold[4]

 

De boswachters zijn ook online te volgen, kijk op www.boswachtersblog.nl/drentsfriesewold[5]

 

Staatsbosbeheer | Buitencentrum Drents-Friese Wold
Terwisscha 6a | 8426 SJ Appelscha
T 0516 – 464020[6] | E drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl[7]
www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold[8]

 

Endnotes:
  1. Staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold/buitencentrum: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold/buitencentrum
  2. www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold
  3. https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold
  4. www.facebook.com/staatsbosbeheerdrentsfriesewold: http://www.facebook.com/staatsbosbeheerdrentsfriesewold
  5. www.boswachtersblog.nl/drentsfriesewold: http://www.boswachtersblog.nl/drentsfriesewold
  6. 0516 – 464020: tel:+31516464020
  7. drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl: mailto:drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl
  8. www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold: http://www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/beleef-het-drents-friese-wold/