

Bescherm uw ogen op de piste
Op een zonnige dag in de besneeuwde bergen is de Uv-straling tien keer hoger dan in Nederland. Een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening. Weinig vakantiegangers zijn zich hiervan bewust: van de miljoen Nederlanders die dit jaar op wintersport gaan, weet slechts 7% dat Uv-straling schadelijk is voor de ogen.
Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Terwijl 95% van de mensen zich er van bewust is dat Uv-straling schade aan de huid kan opleveren, weet slechts 7% dat dit ook geldt voor de ogen. We nemen ons zicht vaak voor lief, maar iedereen kan later slechtziend worden door een oogaandoening. Goede oogbescherming is echt nodig om ervoor te zorgen dat je ook op latere leeftijd nog goed kunt zien.”
Sneeuwblindheid
Een acuut gevolg van blootstelling aan teveel aan Uv-staling is fotokeratitis (sneeuwblindheid). Dit is een vorm van hoornvliesontsteking waarbij de ogen rood worden en de oogleden opzwellen. De ogen zijn dan als het ware verbrand door de zon. Erg pijnlijk en een flinke domper op de vakantievreugde. Gelukkig verdwijnen deze klachten normaal gesproken na enkele dagen en ontstaat geen permanente schade aan de ogen.
Verhoogd risico op oogziekte
Anders is dat bij een opstapeling van Uv-straling. Wie zijn ogen langdurig niet goed beschermt, verhoogt daarmee het risico op maculadegeneratie (MD) en cataract (staar); twee van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland. Dat merk je niet direct, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed of slecht zien. Ook op bewolkte dagen is een ski- of zonnebril met honderd procent Uv-filter nodig. De helft van de straling dringt door het wolkendek heen.
Kinderogen
Kinderogen zijn extra kwetsbaarder voor Uv-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment. Een goede skibril is voor hen dus extra belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen.
Tips voor het kiezen van de juiste skibril:
- De bril moet honderd procent Uv-bescherming geven. Op een sticker of in de beschrijving van de bril staat dit aangegeven als UV 400 of 100% UV.
- De glazen moeten gemaakt zijn van onbreekbaar polycarbonaat, zodat er bij een val geen scherven in de ogen kunnen komen.
- De bril moet goed aansluiten op het gezicht. Dit voorkomt dat Uv-licht de ogen kan bereiken.
- Een polariserende bril neutraliseert hinderlijke schitteringen zoals de weerkaatsing van de zon op sneeuw.
Het Oogfonds wil de explosieve groei van aantal blinden en slechtzienden in Nederland stoppen. Daarom investeert het Oogfonds in voorlichting en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast ondersteunt de stichting de participatie van blinden en slechtzienden in de samen-leving.
Wilt u meehelpen? SMS Oogfonds naar 4333 voor een eenmalige gift van 3 euro.
Kijk voor meer tips op www.oogfonds.nl/wintersport
Door: Laura Raimondo, Oogfonds