Beter onthouden met  een geheugenpaleis

Beter onthouden met een geheugenpaleis

Wie herkent het niet. U komt net uit uw werk en gaat nog even snel langs de supermarkt om wat noodzakelijke boodschappen te halen. Op weg naar huis bedenkt u dat u helemaal vergeten bent om wc-papier mee te nemen. U bent niet de enige die dit overkomt. 40% van de mensen tussen de 24 en 85 jaar vindt zichzelf vergeetachtig. Dit is natuurlijk erg vervelend. Maar de oude Grieken bedachten hiervoor een oplossing, namelijk: een geheugenpaleis.

 

Dit artikel is onderdeel van de serie Gezond voor lichaam en geest van Alzheimer Nederland, gericht op het verkleinen van het risico op dementie.
Tekst: Caithlin Petersen

Geheugentraining

Geheugenpaleizen worden al eeuwen gebouwd. Om toespraken te onthouden, alle jaartallen te leren voor een geschiedenisexamen en om de namen van klanten te leren. Daarnaast is het een techniek bij geheugenwedstrijden, waar honderden cijfers, namen en complete teksten worden onthouden. U kunt uw geheugen ook trainen. Het is geen manier om uw geheugen te herstellen, maar het kan het leven wel een stuk makkelijker maken.

geheugenpaleisGeheugenpaleis

Stel u eens voor dat u uw huis binnenkomt en op de mat van de voordeur staan uw schoenen tot de rand toe gevuld met melk. In de keuken vindt u alle glazen gepoetst met tandpasta en in de woonkamer ziet u op tv een olifant dansend in een jurk van vuilniszakken. Kon u zich dit voorstellen? Dan liep u net in een geheugenpaleis. Een geheugenpaleis om drie boodschappen te onthouden: melk, tandpasta en vuilniszakken. In een geheugenpaleis kunt u voorwerpen, woorden of personen, die u wilt ont-houden koppelen aan elementen in dat paleis. Dit is een bekende route, bijvoorbeeld een wandeling door het huis. Als u dan een denkbeeldige route loopt, ziet u bij ieder object het element dat u moet onthouden.

Geheugenroute

Als u een boodschappenlijstje wilt onthouden, maakt u eerst een geheugen-route. Dit is een route die u aflegt van de één naar de andere plek. U bedenkt dan eerst wat u wilt gaan kopen en dus onthouden. Vervolgens neemt u een locatie in gedachten die u al kent, bijvoorbeeld uw eigen huis. Daarna kiest u een vertrekpunt, zoals de voordeur en bepaalt u hoe lang de route moet zijn. Als er vijf producten op uw lijstje staan, moeten er vijf plekken zijn waar u langs loopt tijdens de route. Daarbij is het belangrijk om bijzondere combinaties te bedenken. Een pak melk op de deurmat vergeet u makkelijker dan uw favoriete schoenen gevuld met melk.

Geheugenkampioen

Geheugenpaleizen zijn toegepast in de meest bijzondere gevallen. Zo wilde wetenschapper Joshua Foer meedoen aan een geheugenwedstrijd. Ook hij vergat, met zijn gemiddelde geheugen, soms het wc-papier of kon zijn autosleutels niet vinden. Toch presteerde hij het, door deze techniek toe te passen, om de geheugenkampioen van 2006 in de VS te worden. Misschien is geheugenkampioen zijn niet uw ambitie, maar u kunt een geheugenpaleis wel toepassen om de dagelijkse dingen te onthouden. Makkelijk is dat niet. Om hier goed in te worden moet u meerdere keren per week oefenen. Wat echter opvalt in de verhalen van geheugenkampioenen, is dat meer onthouden verslavend werkt.

Over Alzheimer Nederland

Dementie raakt steeds meer mensen. Het aantal mensen met dementie is in Nederland door de vergrijzing vervijfvoudigd tot 270.000. In 2040 zal dit aantal opgelopen zijn naar een half miljoen. Iedereen krijgt met de ziekte te maken: als patiënt, als mantelzorger of binnen de familie- of vriendenkring.

Het is onze missie om dementie te voorkomen of genezen. En tot die tijd maken we ons sterk voor het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving.
We werken hiervoor samen met regionale en landelijke zorginstellingen. Al ons werk draait om de wensen en behoeften van mensen met dementie en hun naasten. We komen op voor hun belangen, bieden hulp en informatie en financieren wetenschappelijk onderzoek. Dit werk doen we samen met duizenden vrijwilligers. Wij kunnen daarbij niet zonder de bijdragen van donateurs.

Meer informatie?

www.alzheimer-nederland.nl

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!