De fruitstalletjes zijn er weer

De fruitstalletjes zijn er weer

Je pakt je zakje fruit, je potje jam of flesje sap, doet het verschuldigde bedrag in het geldbusje en vervolgt je weg. Dat is ‘Fruitbeleving op zijn West-Betuws’. Die fruitbeleving vind je hartje Nederland, in de driehoek Culemborg-Gorinchem-Tiel.

 

Van de bloesem in de lente tot de oogst in het najaar is de gemeente West Betuwe één groot fruitattractiepark; 24/7 gratis toegankelijk. Behalve van fruit kun je daar ook genieten van onder meer het unieke rivierenlandschap van Waal en Linge, kastelen, forten, (met GeoFort als prijswinnende attractie voor kinderen), streekproducten, rustieke dorpjes, landgoederen, noem maar op. In het najaar zijn fruitstalletjes een van de vele attracties. Ze staan langs de weg bij boomgaarden, maar ook bij particulieren met fruitbomen in hun tuin. Vaak zijn de stalletjes fleurig versierd. Niet alleen fruit is zo langs de weg te koop, ook noten, honing en zelfs schapenwol.

 

Betuwe fruitJe kunt overal in West Betuwe volop genieten. Neem bijvoorbeeld eens op de A2 de afslag Waardenburg en rij naar het Stroomhuis aan de Van Pallandtweg in Neerijnen. Dat Stroomhuis is industrieel erfgoed. Het was vroeger schakelstation van een electriciteitsbedrijf. Beneden vind je Uitspanning Het Stroomhuis waar je terecht kunt om wat te eten of te drinken (en voor een sanitaire stop). Boven zijn een tentoonstellingsruimte en een ruimte voor bijvoorbeeld concerten, films en lezingen, maar ook voor zakelijke of feestelijke bijeenkomsten. (Zie, ook voor openingstijden!, www.stroomhuisneerijnen.nl).

 

Vanaf het Stroomhuis kun je door Landgoed Waardenburg Neerijnen een wandeling maken naar de Rijswaard, een natuurgebied bij een afgesneden arm van de Waal. Onderweg kom je langs Kasteel Waardenburg. Dat is op 14 en 15 september te bezichtigen tijdens Open Monumenten Weekend. Vanaf de Waalbandijk kun je naar strandjes van de Waal. Niet zwemmen, wel kijken naar de imposante boten die dichtbij passeren. In de verte zie je de Waalbruggen en de toren van Zaltbommel, achter je de molen.
(Geldersch Landschap en Kasteelen www.glk.nl en IVN WestBetuwe www.ivn.nl/afdeling/west-betuwe organiseren excursies in dit gebied.)

 

Vlakbij het Stroomhuis liggen Kasteel Neerijnen, een karakteristieke geel kerkje en een door vrijwilligers prachtig onderhouden Kasteeltuin.

 

Betuwe fruitGa je met kinderen naar ‘attractiepark’ West Betuwe, dan is GeoFort een aanrader. Dit fort heeft deel uitgemaakt van de Nieuwe Hollandse Waterllinie. Het is nu een speels museum met activiteiten op het gebied van plaatsbepaling op aarde. Het krijgt de ene na de andere onderscheiding. In schoolvakanties zorgt Geofort voor extra activiteiten voor de jeugd. (Zie www.geofort.nl) Wat jongere kinderen zullen zich uitstekend vermaken in Uilen- en Dierenpark De Paay aan de Lingedijk bij Beesd. (Zie www.depaay.nl)

 

West Betuwe is goed bereikbaar per eigen of openbaar vervoer en over water. Er zijn ettelijke afslagen vanaf de A2 en de A15 en een aantal stations op de spoorlijnen Utrecht-Den Bosch en Gorinchem-Tiel. Vanaf Gorinchem kun je varen op de Linge. Fietsers vinden er de mooiste plekjes dankzij een uitgestrekt fietsknooppunten-netwerk. Wandelaars kunnen kiezen uit klompenpaden en uit struinroutes langs de Waal of zelf hun weg zoeken met behulp van wandelknooppunten. Wil je overnachten, dan kun je slapen middenin deze ‘Fruitbeleving’, want overal vind je B&B’s, hotels en campings. Je kunt zelfs overnachten aan de Waal in Fort Vuren, een van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Meer informatie

Wil je zelf op zoek naar wat er te doen is in ‘Fruitbeleving West Betuwe’, kijk dan op www.lingestreek.nl.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!