Oog voor het kleine

Oog voor het kleine

Misschien wilt u af en toe met kinderen eropuit. Dat hoeven geen grote attracties te zijn als pretparken, dierentuinen, etc. Ze amuseren zich ook best op kleinschaliger en voordeliger locaties. Misschien kunnen deze (Betuwse) voorbeelden u inspireren.

Picknick in de speeltuin

In West Betuwe zijn, net als vrijwel overal, speeltuinverenigingen actief. Zij zorgen voor meestal gratis speeltuinen. Kleinschalig. Overzichtelijk. Uitdagend. In de meeste staat ook wel een tafel met zitbanken. Daar picknicken is veel leuker dan gewoon thuis eten. Brood in de tas. Thuis klaargemaakt of beleg meenemen om het brood ter plekke klaar te maken. Iets te drinken. Bekers. Fruit. Etc. Duurder dan thuis aan tafel hoeft zo’n uitje niet te zijn.

Dieren- en uilenpark De Paay

Je kunt naar een échte dierentuin, maar misschien zijn er dichter in de buurt kleine dierenparken waar kinderen ook veel aan kunnen beleven. Neem bijvoorbeeld Dieren- en uilenpark De Paay aan de Linge in Beesd. https://www.depaay.nl/ Beslist geen gelikte dierentuin, maar wel een plek waar je dieren van heel dichtbij kunt zien en zelfs mag aanraken. In het park zijn meer dan 70 verschillende diersoorten te vinden, van vele soorten en maten vogels tot kamelen en ezels. Over de paden zijn loopbruggen waarin knaagdiertjes heen en weer rennen. Natuurlijk een sensationele beleving voor kinderen. Op de kangoeroe-weide kunnen ze tussen de kangoeroes lopen en er is een weide waar ze cavia’s kunnen knuffelen. En de kans dat u ze kwijtraakt is net zo klein als dit dierenpark zelf.

BetuweMarechausseemuseum Buren

Een museum? Dat is toch niets voor kinderen. Nou, reken maar van wel. Veel musea hebben tegenwoordig speciale activiteiten voor kinderen. Om daar achter te komen, hoef je alleen maar even op hun website te kijken. Mocht u denken dat bijvoorbeeld een museum als het Marechausseemuseum in Buren saai zou zijn voor kinderen, ga dan maar eens kijken op de website: https://www.marechausseemuseum.nl/nl/.

 

Daar staan behalve interessante beschrijvingen van de collectie ook speciale kinderuitdagingen vermeld, afgestemd op verschillende leeftijden. Ze kunnen er vingerafdrukken onderzoeken; een paspoort maken – en leren waar de marechaussee op let bij paspoortcontrole; spoorzoeken in en buiten het museum; met een kofferspel ontdekken wat er allemaal wel en niet in je koffer mag als je naar het buitenland gaat, etc. Ook musea bij u in de buurt, bieden dit soort activiteiten.

BetuweGeoFort

Een van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is nu Geofort aan de Nieuwe Steeg in Herwijnen, vlakbij Asperen en Leerdam. Het museum is kidsproof en is in 2016-17 uitgeroepen tot het meest kindvriendelijke museum van de wereld. https://www.geofort.nl/ Je kunt er gratis terecht in de klim- en klautertuin: één grote uitdaging voor jong en nog-niet-zo-oud. In het deel waar wél een kaartje voor nodig is, kunnen kinderen onder meer aan de slag met Minecraft, dwalen in een klimaatdoolhof, vulkanen maken en aardbevingen simuleren, in een lift dwars door de aardbodem gaan, meer leren over duurzame energie, spelen op een klimaateiland, etc.. Een kleine waarschuwing is op zijn plaats: ook volwassenen zijn er niet weg te slaan. Het kan niet anders of bij u in de buurt ligt een fort of vesting met activiteiten voor kinderen. Ga maar eens kijken op www.forten.nl.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reageer januari 04, 17:08 #1 Karel van Koppen

    Het Marechaussee Museum is per 22 december 2023 gesloten. Het wordt gevestigd op Soesterberg.