Streekpad door de Betuwe

Streekpad door de Betuwe

Een rondgaande wandelroute door de Betuwe. Die ontbrak, vond Jan de Boer, de vroegere burgemeester van Buren. Op zijn initiatief heeft Wandelnet het Betuwepad ontwikkeld: 146 km. lang; sinds eind 2021 te vinden op www.wandelnet.nl/betuwepad , eind september 2022 uitgebracht als wandelgids “Wandelen in de fruittuin van Nederland” en bovendien beschikbaar als app.

betuwepadGrote variatie

Het Betuwepad, ‘Streekpad 21’, laat je volop genieten van de Betuwe. De beschrijving van de rondwandeling begint in Tiel, voert via Buren langs de Linge naar Mariënwaerdt, dan via de Bisschopsgraaf naar Culemborg en langs de Lek en Nederrijn naar Maurik en Rhenen, vervolgens langs Opheusden en Dodewaard naar de Waal om weer te eindigen in Tiel.
Reken maar dat je dan hebt gezien hoe veelzijdig de Betuwe is. Je wandelt vaak over onverharde graspaden, – delen van de route gaan over struin- en klompenpaden – soms over bij tijden drukke dijken, maar daar tegenover staan dan weer rustige asfaltweggetjes in ‘het veld’, zoals ze in de Betuwe zeggen. Al wandelend zie je een grote verscheidenheid aan boerderijen, aan boomkwekerijen – de Betuwe is niet alleen maar ‘fruittuin’- , natuurlijk ook boomgaarden, molens, oude steenfabrieken, enkele forten en historische stadjes. Delen van de route vallen samen met andere lange-afstands-wandelingen, onder meer het Limes-pad. Tussen Kesteren en Opheusden bijvoorbeeld kom je langs een ‘Romeinse’ uitkijkpost.

Fruit

Als ‘fruittuin’ is de Betuwe al vanaf begin vorige eeuw een toeristische trekpleister vanwege de bloesem. Hoe mooi de bloesem ook is, de bomen vol fruit zijn minstens zo indrukwekkend. In juni-juli kun je onderweg kersen kopen, wat later ook pruimen, bramen en bessen en vanaf augustus tot ver in het najaar appels, peren en noten. Ook potten met jam en flessen met sap staan langs de weg in fruitstalletjes, maar die zijn misschien wat lastig mee te nemen op een wandeling.

betuwepadEtappes

Het Betuwepad is onderverdeeld in 29 trajecten, op hun beurt samengevoegd tot 10 suggesties voor dagtochten; de langste 18 km. (Station Tiel > Buren); de kortste 10,5 km (Buren > Station Geldermalsen). Maar je kunt natuurlijk altijd je eigen indeling aanhouden. Om je startpunt te bereiken en van je eindpunt weer naar huis te gaan, kun je gebruikmaken van Openbaar Vervoer. Op de kaartjes in het gidsje staan haltes en stations vermeld. Bovendien staan er 10 klompenpaden en 4 rondwandelingen in vermeld. Doe je die, dan vallen start- en eindpunt samen.

 

Mocht je gebruik (willen en kunnen) maken van een auto waarmee je fietsen kunt vervoeren, dan kun je de fietsen neerzetten bij je eindpunt van die dag, vervolgens met de auto naar je startpunt rijden. Vanaf daar ga je teruglopen naar de fietsen. Daar aangekomen, fiets je terug naar de auto.

Overnachten

Voor wie wil blijven overnachten, staat in het gidsje een aantal “Wandelaars-welkom”-adressen. Van trekkershutten tot zeer luxe B&B’s. Dat overzicht is niet uitputtend. Er zijn nog honderden andere overnachtingsmogelijkheden in de Betuwe. Onder andere voor leden van ‘Vrienden op de fiets’.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het Betuwepad op www.wandelnet.nl/betuwepad. Het gidsje is zonder bijkomende verzendkosten verkrijgbaar via een lokale boekhandel.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!