Betuwse forten: wandelen, fietsen, overnachten…

Betuwse forten: wandelen, fietsen, overnachten…

Hou je van fietsen, wandelen en misschien avontuurlijk overnachten op een historisch fort van Nieuwe Hollandse Waterlinie, dan heeft de Betuwe je veel te bieden. Van Werk aan het Spoel bij Culemborg – ter verdediging van de Lek – tot aan de zogeheten Vestingdriehoek: Gorinchem, Woudrichem-Slot Loevestein en Fort Vuren – ter verdediging van de Waal-Merwede – is het volop genieten. Bij, langs en tussen de forten is het heerlijk fietsen en wandelen en op Fort Vuren en Fort Everdingen kun je zelfs overnachten, met tent, camper of – in Fort Vuren – in een comfortabele Bed & Breakfast.

 

Tussen Culemborg en Gorinchem vind je over een afstand van zo’n 40 kilometer een hele reeks forten: Werk aan het Spoel, Fort Everdingen, Fort Asperen, Fort bij de Nieuwe Steeg, – beter bekend onder de naam GeoFort – Fort Vuren – en dan de Vestingdriehoek.

 

De Forten, aangelegd voor tijden dat de spanningen zo hoog opliepen dat land onder water werd gezet om de potentiële vijand tegen te houden, zijn nu gericht op óntspanning. En waar de soldaten het moesten doen met rats, kuch en bonen, kunnen de bezoekers nu vaak terecht bij gastvrije restaurants die zich graag onderscheiden met bijzondere gerechten en speciale bieren en wijnen.

Betuwse fortenTreinstations

De forten zijn goed bereikbaar met eigen vervoer, maar denk ook eens aan de treinstations in Culemborg, Geldermalsen, Beesd, Leerdam en Gorinchem. Vanaf die stations kun je aantrekkelijke wandel- en fietsroutes uitstippelen langs de forten. Heen wandel of fiets je het traject, terug pak je de trein. Van station Culemborg via Werk aan het Spoel, Fort Everdingen en de Diefdijk naar station Leerdam is ca. 18 km. Dezelfde afstand als van station Leerdam, via Fort Vuren naar station Gorinchem. Vanaf Beesd kun je een route uitzetten naar Fort Asperen en GeoFort en dan via station Leerdam weer terug naar Beesd. Vanaf station Leerdam kun je een rondje doen langs deze twee forten. Leuke bijkomstigheid: in de trein Gorinchem <> Leerdam <> Geldermalsen mag je fiets gratis mee, mits er plaats is.

Theetuin

Op je fiets- of wandeltocht langs de forten kom je bij Leerdam, net voor of na de rotonde in de N327, langs De Oude Horn, een stoomgemaal dat deel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1977 heeft glasblazer Willem Heesen daar zijn atelier gevestigd. Je vindt daar ook fietsknooppunt 48. Vaak staat daar een klein parasolletje bij dat verwijst naar Kaatjes Theetuin. Een klein paradijsje waar je letterlijk en figuurlijk nieuwe energie kunt opdoen.

Betuwse fortenOde aan de Waterlinies

Dit jaar zijn de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam onderdeel van de manifestatie ‘Ode aan het landschap’. En terecht. De Stelling van Amsterdam staat al op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, en de verwachting is dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie daar dit jaar aan wordt toegevoegd.
Ben je heel erg geïnteresseerd in de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam, hou dan de weekenden van 3-4 en 10-11 september vrij. Dat weekend gaan de deuren van de forten wagenwijd open voor bezoekers en kun je bovendien genieten van muziek, theater en lichtprojectieshows.

Meer weten?

Ode aan het landschap: www.odeaanhetlandschap.nl
Forten: www.forten.nl
De Oude Horn: www.deoudehorn.com
Fort Vuren: www.fortvuren.nl
Fort Everdingen: www.forteverdingen.com
Theetuin: www.kaatjestheetuin.nl
Toeristische informatie: www.lingestreek.nl
Fietsroute: https://fietsroutenetwerk.nl/routeplanner
Wandelroute: https://wandelnet.planner.routemaker.nl/planner/wandelen

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!