

Betuwse Fruitmotor richt blik op toekomst
In plaats van met je trekker naar een protestmanifestatie gaan, kun je ook je stuur richting toekomst wenden. Dat doet de Betuwse Fruitmotor. Die draait op volle toeren voor het realiseren van een duurzame fruitteelt. De Fruitmotor is een coöperatie. En iedereen die de idealen van De Fruitmotor deelt, – van overheden tot producenten en consumenten – kan zich aansluiten. Want hét sleutelwoord bij alle activiteiten van De Fruitmotor is ‘verbinden’.
Krenkelaar
Het aanjagen van verduurzaming begint met het samenbrengen van 1/landbouw en fruitteelt, 2/natuur en landschap en 3/voedingsmiddelen. Wie winkelt bij De Bijenkorf of Dille en Kamille kan daar de Betuwse Krenkelaar tegenkomen. Een goed voorbeeld van de werkwijze van De Fruitmotor. Appels met een vlekje of een plekje die niet mooi genoeg zijn voor de supermarkt, worden tot sap geperst bij de Betuwse Mobipers, vervolgens bij het Betuws Wijndomein verwerkt tot appelcider – al dan niet met alcohol. Binnenkort gebeurt ook het afvullen van de flessen in de regio zelf. De inkomsten uit de verkoop van de Krenkelaar worden ingezet voor landschapsprojecten van De Fruitmotor. En daarmee is de driehoek gesloten.
De appels worden liefst natuurinclusief geteeld, zonder bestrijdingsmiddelen. De telers experimenteren, wisselen hun ervaringen uit en leren zo van elkaar. Hierdoor ontstaat steeds meer kennis over natuurinclusieve fruitteelt. Op basis van deze kennis worden Kritieke Prestatie Indicatoren opgesteld, afgekort KPI’s, zeg maar standaardnormen waaraan natuurinclusieve fruitteelt moet voldoen.
Bijen
Fruitteelt gaat niet zonder bestuiving en daar zijn bijen en andere insecten voor nodig. De Fruitmotor zet dan ook stevig in op een goed bijenbestand en insectvriendelijke bloemranden. Niet voor niets heet een van de projecten ‘Gonzend Rivierenland’. Natuur en landschap zijn daarbij essentiële elementen. Stel dat de agrariërs de randen van hun velden zouden kunnen verbreden van, zoals nu vaak, 3 meter naar 30 meter. Dan kan op die 30 meter meer biodiversiteit worden gerealiseerd. Bovendien is daar dan ook ruimte voor bijvoorbeeld een wandelpad. Agrariërs zijn niet de enige grondbezitters. Ook onder meer provincie, gemeenten, waterschappen en particulieren kunnen bijdragen aan biodiversiteit.
In het dorp Enspijk is een inwoner gestart met het project ‘Bloemrijk Enspijk’. Binnen de kortste keren hebben zich zo’n dertig inwoners aangesloten bij dit initiatief en in omliggende dorpen vindt het navolging onder begeleiding van De Fruitmotor.
Inkomen
Van idealisme alléén krijgt niemand kaas op zijn brood. Dat zou al snel het einde kunnen betekenen van projecten. Daarom is het belangrijk dat de deelnemende agrariërs en appeltelers een reëel inkomen verdienen met hun inspanningen. Via Puur Betuws kunnen consumenten streekproducten bestellen, rechtstreeks geleverd door agrariërs en fruittelers.
Dit levert ook weer werkgelegenheid op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Meedoen
De Betuwse Fruitmotor heeft leden en donateurs van binnen en buiten de Betuwe.Het gaat om mooie en eerlijke producten en het combineren van écht genieten met goed zijn voor onze omgeving en de natuur. Iedereen die deze doelstellingen van de Betuwse Fruitmotor wil ondersteunen, kan lid worden van de coöperatie, al vanaf
€ 20,00 per jaar.
Meer informatie
Ga naar: https://www.defruitmotor.nl/ .