Bevrijd van incontinentie

Bevrijd van incontinentie

Nee, niet iedereen kan bevrijd worden van incontinentie, maar veel mensen wel. Aanmodderen met verbandjes en wat dies meer zij, biedt geen oplossing. Maar misschien kan een bezoek aan de huisarts, bekkenfysiotherapeut of – na doorverwijzing – specialist wél een oplossing bieden. Vaak is het namelijk mogelijk de incontinentie te verhelpen of in elk geval te verminderen. En mogelijk simpeler dan veel mensen denken.

 

Incontinentie is niet iets ‘dat nou eenmaal bij je leeftijd hoort.’ Het hoort gewoon niet. Incontinentie heeft altijd een oorzaak en misschien is die oorzaak te verhelpen. Daarom heeft Continentie Stichting Nederland een website in het leven geroepen met objectieve informatie over incontinentie bij vrouwen, mannen en kinderen en behandelmogelijkheden. www.continentiestichting.nl Veel mensen met incontinentie zijn omringd door mantelzorgers. Zij vinden op de site praktische tips die kunnen helpen bij de (in)continentiezorg.

 

De Continentie Stichting richt zich uitsluitend op (in)continentie voor urine. In het bestuur van deze stichting zitten onder andere urologen, huisartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen. Dus reken maar dat de informatie op die site correct is. Zelfs de richtlijnen voor huisartsen en specialisten zijn er in eenvoudige bewoordingen op te vinden. Tevens bevat de site een overzicht van nuttige links.

IncontinentieBehandeling

Is de oorzaak van incontinentie bekend en is die niet weg te nemen, dan wordt het een kwestie van zo goed en zo kwaad als het gaat met incontinentie leren leven. Maar is de oorzaak onbekend, dan komt het erop aan schaamte te overwinnen. Zou schaamte helpen, dan was het probleem van incontinentie snel opgelost. Maar helaas schaamte helpt niet. Natuurlijk bieden verbandjes in bepaalde situaties uitkomst, maar het probleem is daarmee niet verholpen.

 

Of dat mogelijk is, wordt pas duidelijk als de oorzaak achterhaald is. Dat kan alleen door niet alleen naar de drogist te gaan voor verbandjes en kruisjes, maar ook naar de huisarts of bekkenfysiotherapeut om tet laten uitzoeken wat de oorzaak is. Is de oorzaak bekend, dan is de remedie vaak simpeler dan gedacht. In elk geval is een operatie een allerlaatste optie. Vaak kan al veel worden bereikt met een andere leefstijl, bekkenfysiotherapie of medicijnen. Kijk maar eens op de site. Daar vind je ook hierover meer informatie.

Openbare toiletten

Heb je last van incontinentie dan zijn openbare toiletten van groot belang. Het komt voor dat mensen uit angst voor ‘ongelukjes’ zelfs hun huis niet meer uit durven. Daarom zet de Continentie Stichting Nederland zich in de ‘Toiletalliantie’ samen met andere organisaties in voor meer openbare toiletten en toiletten in treinen. Deze alliantie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Op de website https://www.waarkaniknaardewc.nl/ staat meer informatie over deze alliantie en over de stappen die inwoners kunnen zetten om in hun gemeente meer openbare toiletten gerealiseerd te krijgen. En moet je op een gegeven moment vanwege hoge nood op zoek naar een openbaar toilet, dan kan de HogeNood-app uitkomst bieden. Die laat je zien waar de dichtstbijzijnde toiletvoorziening is. Je kunt die app gratis downloaden.

 

En zeg nu zelf: als je ook met incontinentie gewoon eropuit kunt, ook dat is een vorm van ‘bevrijding’.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!