Eenvoudige beweegtips voor ouderen

Eenvoudige beweegtips voor ouderen

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Dat zeggen de beweegrichtlijnen voor ouderen. Beweeg minstens 150 minuten per week matig intensief. Doe minstens twee keer per week spier- en bot versterkende activiteiten. Ook balansoefeningen zijn aan te bevelen. Tot slot: voorkom veel stilzitten. Maar hoe doe je dat dan? BeterOud zet een groot aantal beweegtips op een rij.

Inkoppertjes

‘We bewegen vaak al meer dan we denken,’ zegt Jan Pouw van Koepel Gepensioneerden en vertegenwoordigd in BeterOud. ‘In het kader van preventie hebben we met gepensioneerden om de tafel gezeten om te kijken wat hen daarin aanspreekt. Eigenlijk is het heel simpel, zo bleek. Iedereen weet wel dat meer bewegen goed voor je is en wat je kunt doen is heel vanzelfsprekend. Wij hebben daarom een aantal beweegtips op een rij gezet. Die vonden we zo logisch dat we ze inkoppertjes hebben genoemd. Maar zoals Johan Cruijff al zei: je moet schieten, anders kun je niet scoren. Dus ga het gewoon doen is ons advies.’

Voor elk wat wils

De beweegtips op BeterOud zijn heel divers. Ze variëren van het huishouden doen (stofzuigen, bed opmaken) en de trap oplopen en tuinieren tot beweegoefeningen die je thuis kunt doen en beweegactiviteiten in de buurt. Bij de activiteiten worden voorbeelden gegeven en wordt verwezen naar mogelijkheden om je aan te sluiten bij verenigingen of groepsverbanden. Jan Pouw: ‘De tips zijn inderdaad heel divers’. Er is voor elk wat wils. Meer bewegen is goed voor iedereen, maar we vinden het wel belangrijk dat je dat doet op een manier die goed bij je past.’

De beweegtips vind je op

https://beteroud.nl/beweegtips

Voorbeelden

• Zoek in Google een activiteit die je wilt doen, plus je woonplaats (bijvoorbeeld wandelen Utrecht) voor een snel overzicht van mogelijkheden.
• Weet je niet zeker of iets bij je past? Je kunt meestal gratis een keer een les of een dag uitproberen en daarbij soms ook iemand meenemen.
• Actief buiten bezig zijn en ook nog eens resultaat van je werk zien. Tuinieren is een dankbare beweegactiviteit.
• Wissel lezen en huishoudelijke klussen af. Verspreid over de dag. Niet alles hoeft in één keer af. Je wisselt zitten en lopen / doen af.
• Bel je iemand? Dat kan ook staand of lopend. In plaats van de buurvrouw te bellen, kan je er ook even langs lopen.

bewegen voor ouderen

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!