by TerraByte internet services | 15 mei 2023 08:15
Op 14 en 15 mei is het Nationale Molendag. In heel Nederland openen honderden oude wind- en watermolen hun deuren voor het publiek. Op veel plekken worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Het is dit jaar de 50ste keer dat dit feest wordt georganiseerd. Molenliefhebbers in heel Nederland zijn druk met de voorbereidingen. De VriendenLoterij ondersteunt financieel.
Molens zijn bijzonder en zeker niet vanzelfsprekend.
Vanuit de hele wereld komen toeristen naar de Nederlandse molens kijken. Voor de meeste Nederlanders lijkt het echter bijna vanzelfsprekend dat de molens in het landschap staan. Toch waren er in de afgelopen eeuw heel veel molens verdwenen als er honderd jaar geleden geen mensen voor dit mooie cultureel erfgoed op de bres gesprongen waren. Met de komst van stoommachines en elektriciteit werd wind- en waterkracht immers veel minder belangrijk. Molens verloren daardoor in de loop der tijd hun functie en raakten in verval.
Gelukkig verenigden molenliefhebbers zich. In lokale en provinciale organisaties én in een landelijke vereniging: De Hollandsche Molen. Dit jaar viert de vereniging haar honderd jarig bestaan. Reden voor extra veel feestelijke activiteiten bij de open molens tijdens Nationale Molendag.
Elke molen heeft een eigen verhaal. De poldermolens laten zien hoe nieuw land werd gewonnen en geschikt werd gemaakt voor voedselproductie en bewoning. Korenmolens stonden vroeger in iedere stad en in veel dorpen. Maar ook industriële molens speelden een grote rol.
De Reuzen van Schiedam, de hoogste molens ter wereld, waren bijvoorbeeld de spil van de jeneverproductie waar de stad beroemd om was.
De Houtzagersbuurt in Amsterdam was in de 17ᵉ eeuw een industriewijk waar 85 molens de planken zaagden voor de scheepsbouw en de Amsterdamse grachtenhuizen. De Otter is hiervan als laatste overgebleven en brengt de geschiedenis tot leven.
In de Zaanstreek en op vele andere plaatsen werd hout gezaagd, olie geslagen, pigment, mosterd en krijt gemalen en papier gemaakt. Molens werden op heel veel manieren ingezet. In het westen en noorden van het land was vooral de wind de belangrijkste energiebron. In het zuiden en oosten werden daarnaast ook watermolens ingezet.
Er zijn nog ongeveer 1200 molens in Nederland, in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, van houten standerd- en wipmolens tot achtkante grondzeilers en ronde stenen molens.
Als je een werkende molen binnenloopt worden al je zintuigen geprikkeld. De geuren, de geluiden, de oude techniek.
Een molen voelen draaien is een indrukwekkende belevenis, zeker met de enthousiaste rondleiding door de molenaar.
De Hollandsche Molen organiseerde de eerste Nationale Molendag in 1973, ter ere van haar 50-jarig bestaan. Het werd vervolgens een mooie traditie, waar molenliefhebbers ieder jaar naar uitkijken. Samen met het Gilde van Molenaars en vele vrijwilligers worden zo’n 800 molens opengesteld voor het publiek. Er is op veel plaatsen muziek, er lopen verhalenvertellers rond, worden pannenkoeken gebakken, rondleidingen gegeven, exposities georganiseerd en activiteiten voor de kinderen geregeld. Bekijk welke molens open zijn en wat er te doen op www.nationalemolendag.nl[1]
Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/bezoek-een-molen-tijdens-de-50ste-nationale-molendag/
Copyright ©2023 Seniorenwijzer unless otherwise noted.