De geuren, de geluiden, de oude techniek: een molen prikkelt al je zintuigen

by TerraByte internet services | 01/05/2024 19:45

51ste editie van VriendenLoterij Nationale Molendag op 11 en 12 mei 2024

 

Op 11 en 12 mei is het weer Nationale Molendag. Zo’n 800 molens in heel Nederland openen hun deuren en organiseren allerlei activiteiten. Er is dan ook altijd en overal wat te zien en te beleven, voor jong en oud! Nationale Molendag is een initiatief van De Hollandsche Molen en wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

Feest van verwondering

Molens bekijken? Voor het leeuwendeel van de buitenlandse toeristen geldt het als een van de hoogtepunten van een bezoek aan ons land. Wat voor hen een feest van verwondering is, lijkt voor ons een vanzelfsprekendheid waaraan we te weinig aandacht besteden. Molens zijn écht bijzonder. Niet alleen omdat ze het verhaal vertellen hoe Nederland groot is geworden, denk alleen al aan het gebruik van molens bij het inpolderen van nieuw land. Maar ook omdat het plekken zijn waar al je zintuigen worden geprikkeld. Wie ooit in een werkende molen is geweest, weet het: de geuren, de geluiden, de oude techniek, je voelt de molen draaien. Dat is iedere keer weer enorm indrukwekkend. Voeg daar de enthousiaste verhalen van de molenaar aan toe en je hebt alle ingrediënten voor een machtige belevenis.

molendagGrote diversiteit aan molens

Er zijn nog ongeveer 1.200 molens in Nederland, in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, van houten standerd- en wipmolens tot achtkante grondzeilers en ronde stenen molens. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen, is iets wat veel mensen wel weten. Maar molens malen ook mosterd, pigment en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal.

Molens en onze taal

Veel mensen realiseren zich niet wat er voor nodig is om molens te laten draaien. Zo’n tweeduizend vrijwillige molenaars zorgen er samen met veel andere vrijwilligers voor dat molens een integraal onderdeel blijven van onze samenleving. Zelfs onze taal zit vol met spreekwoorden en gezegden die ernaar verwijzen. Het Nederlands Openluchtmuseum heeft ze al eens op een rijtje gezet. Zoals: ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt’, met als uitleg: ‘Vroeger stond je bij de molen in de rij op je beurt te wachten tot het graan door de molenaar gemalen kon worden. Was je als eerste, dan werd jouw graan als eerste gemalen. Betaalde je de molenaar vervolgens met graan, dan had deze koren op zijn molen. Hij had klandizie, het zat ’m mee, het was in zijn voordeel.’

Kom naar de molen

Zelf een molen bezoeken? Ga naar nationalemolendag.nl[1] en vind heel eenvoudig een deelnemende molen bij jou in de buurt. En voor (klein)kinderen ligt er een leuk cadeautje klaar.

 

 

Endnotes:
  1. nationalemolendag.nl: https://www.molens.nl/nationale-molendag-op-11-en-12-mei

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/bezoek-een-molen-tijdens-de-nationale-molendag/