Bij de breiclub ben je niet alleen

Bij de breiclub ben je niet alleen

Sien van den Vorst bezoekt trouw de wekelijkse brei- en handwerkclub ‘Ut Meijerke’ in Den Bosch. “Veel van ons wonen alleen, en een dag alleen thuis duurt lang. We zijn heel blij dat we elkaar hier kunnen ontmoeten.”

 

“Kopje koffie, Sien? Stukje boterkoek erbij?” Voordat de dames hun breiwerkjes oppakken, kletsen ze eerst gezellig bij. De sfeer is gemoedelijk, huiselijk. Sien breit al sinds de start van de club, zo’n negen jaar geleden, mee. “We hebben in al die jaren al heel wat gemaakt met elkaar: dekens, kussen, pannenlappen. Die verkochten we vaak voor een goed doel.”

 

Breiclub ‘Ut Meijerke’ is een van de 117 breiclubs van het Ouderenfonds. Bij een breiclub kunnen ouderen én jongeren samen breien en haken onder het genot van een kopje koffie en goede gesprekken. Vrijwilligers helpen de ouderen, bijvoorbeeld met het lezen van patronen, een vaste hand of een luisterend oor. Het Ouderenfonds biedt startende breiclubs een welkomstpakket met onder andere wol en een handleiding, en inspireert de clubs met leuke acties en nieuwe patronen.

breiclubOok Tonny van de Werd (83) komt wekelijks naar breiclub ‘Ut Meijerke’. Zij is vooral blij met de afleiding die dat haar geeft. “Mijn zoon heeft kanker. Als ik thuis blijf, pieker ik me suf. Hier kletsen en lachen we samen. Dat biedt mij troost.”

 

Jetty Lobregt is als vrijwilliger coördinator van de club. “Iedere week sparen de leden 75 cent. Daarmee organiseren we uitjes, een Sinterklaasfeestje of een kerstmaaltijd.” Ook zet Jetty nieuwe breiprojecten op. “We hebben wel eens stropdassen gebreid voor een carnavalsvereniging en gaan binnenkort meewerken aan een kunstwerk ter herdenking van 75 jaar Bevrijd Brabant. Verder houden we Open Dagen en verkopen we onze breisels op braderieën of evenementen. Zo blijven mensen actief betrokken bij hun eigen stad.” De dames ontmoeten elkaar ook buiten de breiclub om, vertelt Jetty. “Ze gaan soms samen eten of kaarten. Ook houden ze elkaar in de gaten en gaan ze even langs bij iemand die er niet was.”

 

Sien: “Als de breiclub er niet zou zijn, zou ik naar een bejaardentehuis gaan. Je wilt toch contact met anderen. Maar zolang ik gezond ben en naar de breiclub kan, blijf ik thuis wonen. Wat de kunst van het ouder worden is? Actief blijven, jezelf niet opsluiten. En veel plezier maken. Zo heb ik tot mijn 80e carnaval gevierd.”

Interesse om aan te haken bij een breiclub in de buurt?

Kijk op www.ouderenfonds.nl/breien.

Breien voor het goede doel

Pak de pennen op en brei een mutsje voor de smoothies van innocent! Per mutsje gaat er 20 cent naar het Ouderenfonds. Zie: www.degoedgemutstebreicampagne.nl.

 

 

nationaal-ouderenfonds

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!