Blijven lezen

Blijven lezen

Heb je moeite met het lezen van de krant, tijdschrift of een roman en biedt een (lees)bril of een extra lampje op tafel niet voldoende? In dit artikel zetten we de mogelijkheden op het gebied van leeshulpmiddelen en aangepaste leesvormen op een rijtje.

Loeplamp

Een loeplamp bestaat uit een verstelbare arm, een lamp en een lens voor de vergroting. De verstelbare arm kan worden gedraaid en in hoogte worden ingesteld. Zo heb je een goede leeshouding en voorkom je nek-, schouder- en rugklachten. De lens van de loeplamp kan uit glas of kunststof bestaan. De meest gebruikte vergroting in een loeplamp is 1.75x, oftewel 3.5D. Er zijn ook loeplampen die een sterkere lens hebben. Let bij de aanschaf van een loeplamp ook op de diameter van de lens. Een kleine lens geeft namelijk een minder groot overzicht. De nieuwste loeplampen hebben LED-verlichting. Je kunt kiezen uit daglicht (6000K) of wat geler licht (4000k). De meeste loeplampen worden met een tafelklem aan het tafelblad gemonteerd, maar er zijn ook staande modellen.

blijven lezenBeeldschermloep

Het kan zijn dat een loep of een loeplamp niet voldoende vergroot. Een beeldschermloep is dan een goed hulpmiddel voor het lezen van teksten of het bekijken van foto’s. Een beeldschermloep bestaat uit een beeldscherm en een camera die op een leesplateau is gericht. Het camerabeeld wordt vergroot en indien gewenst aangepast weergegeven in kleur of zwart-wit. Ook kun je het contrast omkeren (lichte letters op een donkere ondergrond). Beeldschermloepen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Met een vaste beeldschermloep kun je eenvoudig de krant lezen, een hobby uitoefenen of een brief schrijven. Een mobiele beeldschermloep is klein en compact. Mobiele beeldschermloepen worden bijvoorbeeld gebruikt voor het lezen van de menukaart in een restaurant of de ingrediënten van een product in de supermarkt. In de meeste gevallen wordt een vaste of mobiele beeldschermloep vergoed door de zorgverzekeraar. Met een medische verklaring van de oogarts of een rapport van revalidatie-instellingen Visio of Bartiméus kun je een beeldschermloep aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Loepbril/telescoopbril

Een loepbril of telescoopbril is voor sommige slechtzienden een oplossing bij het lezen of tv-kijken. Een telescoopbril is een soort verrekijker die op een bril is gemonteerd. Voordeel van dit hulpmiddel is dat je de handen vrijhoudt en dat je het makkelijker kunt meenemen. Ook dit hulpmiddel kan vergoed worden door de zorgverzekeraar.

Aangepaste leesvormen

Ook aangepaste leesvormen bieden de mogelijkheid om te blijven lezen. Apps met gesproken boeken als Storytel en Nextory zijn bij een groot publiek al bekend. Als je door verminderd zicht een leesbeperking hebt kan Bibliotheekservice Passend Lezen een oplossing zijn om gesproken boeken en tijdschriften te lezen. Passend Lezen verzorgt publicaties in gesproken vorm, in grootletterdruk en in braille. Gesproken lectuur kan online gestreamd worden via de toegankelijke website of app.
www.passendlezen.nl

 

Heb je een vraag over een hulpmiddel of een oogprobleem? De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09u. tot 15:30u. voor je klaar. Bel de Ooglijn via 030 29 45 444, of stel je vraag via ooglijn@oogvereniging.nl. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie over het leven met minder zicht vind je op www.oogvereniging.nl.

 

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!