Botanische Tuin TU Delft

Botanische Tuin TU Delft

De Botanische Tuin TU Delft is de bron van diverse welbekende Nederlandse industrieën, wat wij ons nauwelijks realiseren.

 

De tuin is opgericht in 1917, vlak nadat de Atjeh oorlog (1905) werd beslecht in toenmalig Nederlands Indië en een grote stroom van exotische grondstoffen naar Nederland gebracht werden en leidde tot nieuwe industrie. Nu nog steeds hebben veel zeer bekende ondernemingen hun wortels liggen in de deze Botanische Tuin, zoals de Nederlands bekendste pinda-kaas van de Delftse Oliefabriek, de Eau d’ Cologne van Jacobus Cornelis Boldoot, de Gist en Spiritus fabriek, de Neder-lands bekendste autobandenfabrikant startte als Nederlandsche Gutta Percha Maatschappij door het werk van de grondlegger van de tuin, Prof. Gerrit van Iterson jr.

 

Nog steeds zijn al deze planten te vinden in de buitentuin en kassen. Maar ook tal van andere economische gewas-sen en welbekende exotische kruiden als kaneel, vanille, peper, kruidnagel en meer. Maar ook diverse koffiesoorten, zoals de echte arabica, liberica en canephora met boeiende verhalen zoals de Indische Loewak koffie, naast de zeer zeldzame woestijnkoffie uit Sierra Leone, Coffea stenophylla.

 

seniorenwijzer_voorjaar_2015_afbeelding_12In Delft huist de meest omvangrijke collectie nootmus-kaat en gember ter wereld. In de 3000 vierkante meter kassen treft u ook diverse bananen, mangroven en tropische fruitsoorten aan en als u geluk heeft hoeft u alleen maar uw neus te volgen naar de zoetgeurende exotische bloemen. In een deel van de kas is een permanente bescheiden tentoonstelling van plantenproducten en een miniatuur antieke kruidnagelboot.

 

In een lommerrijke buitentuin ziet u diverse soorten lavendel, een grote variatie aan toverhazelaars en verwanten, met o.a. de beste houtleverancier van muziekboxen en klankkasten, of planten met innovaties van recente tijd, zoals een nieuw biologisch UV filter tot aan levend bouwen.

 

Verder groeien en bloeien in de zomer diverse vergeten groenten, verfplanten, geneeskruiden, vezelgewassen en is er altijd een bij-zondere thema tentoon-stelling in de oranjerie.

 

Een deel van de tuin bestaat uit een arboretum met bijna honderdjarige bomen uit de begintijd van de tuin, sequoia of mammoetbomen met een zeer zachte vezelbast en zeer zeldzame levende fossielen als de pas ontdekte Wollemi-den uit de Australische Blue Mountains en de Chinese mammoet-boom. In een formele tuin groeien hiervan de oudste exemplaren ter wereld met een karakteristieke zeer gegroefde en vlechtende stambasis, gekiemd uit zaden van de eerste verzamelexpeditie. In het voorjaar is het arboretum gekleurd door een tapijt van paars bloeiende prachtschubwortel, een wortelparasiet die hier gedijt op populieren. In het arboretum wandelt u door diverse werelddelen, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Europa. Voor kleine kinderen is er een educatief speelhuis en een blote voeten pad.

 

Vlak bij het arboretum is een bijenhuis met expositie. In een kleine rotstuin waar in het voorjaar heerlijk geurende bloeiende peperboompjes te zien zijn, een belangrijke Delftse specialisatie als onderdeel van de Nationale Planten-collectie (SNP). Regelmatig komt u in de tuin een onderzoekopstelling tegen van een student of promovendus.

 

De tuin is bekend geworden door veel innovaties, zoals onder meer het elektrisch melken van planten inhoud stoffen, het ultra fijn stof filter, kristal gestuurde beweging door verschil in luchtvochtigheid en transpiratiemeting van bomen voor nauwkeurige klimaat-studies.

 

Voor de bezoeker is een heerlijke wandeltuin met een grote variatie het meest aantrekkelijk om te vertoeven. Diverse bankjes nodigen uit om te genieten langs waterpartijen, te midden van slingerende paden in het arboretum, of in ameer formele tuinstijlen in de ‘middentuin’ of door lange vergezichten in het strak ingerichte lage tuin gedeelte.

 

In een speciale beschermde plek is de meest zeldzame flora van Nederland te zien in diverse biotopen, zoals onder andere een echt levend hoogveen, een kalkgrasland of een duinflora. Het zijn onze Rode Lijst planten, die wij hier als bewaarplaats of refugium in stand houden en aan het publiek tonen om het belang en de rol van botanische tuinen in soort- en natuurbescherming te onderstrepen.

 

Wilt u wat leren? Dan hoeft u maar naar de bordjes te kijken en u wordt keer op keer verrast door de grote diversiteit van het nut van planten. Natuurlijk treft u in deze tuin vol technische planten op alle bordjes een korte herkomst en een nuttig gebruik voor mens en industrie.

 

Maar u kunt ook zeer eigentijds met een mobiele telefoon of i-pad overal via internet interactief communiceren en filmpjes bekijken met een speciale QR (Quick Response) – route langs wetenswaardige gebruiksplanten, of gewoon met een kop koffie lekker zitten op het terras bij de Museumshop. De Museumshop heeft een heel aantrekkelijk assortiment en is al vele jaren uitgeroepen tot de leukste gift- en gadgetshop van Delft.

U bent van harte welkom!

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!