Bowls houdt jong en oud in beweging

by TerraByte internet services | 01/05/2024 07:01

De bowlssport komt oorspronkelijk uit Engeland. Reeds in de veertiende eeuw werd bowls beoefend als spel van ‘handigheid en bekwaamheid’. In de zestiende eeuw kwam ene Charles Brandon met een bowlsbal met de zogenaamde bias. Het zwaartepunt kwam hiermee iets uit het middelpunt van de van oorsprong houten bowlsbal te liggen en zo werd een nieuwe dimensie aan het spel toegevoegd.

 

Met deze bowlsballen wordt nu al honderden jaren gespeeld, al is het materiaal waarvan ze worden gemaakt al lang geen hout meer maar een soort composiet. De ballen worden in het Engels echter nog steeds woods genoemd. De eerste spelregels werden in 1670 door koning Charles II vastgelegd. De eerste officiële Britse kampioenschappen dateren uit 1905. Mede door live tv uitzendingen van Eurosport en de BBC van internationale kampioenschappen eind jaren 80 van de vorige eeuw begon de bowlssport ook in Nederland door te dringen.

 

In Nederland wordt het gehele jaar door in sporthallen gespeeld op kunststof matten van dertig meter lang en vier meter breed. In de maanden april tot en met oktober kan de sport ook buiten worden beoefend. In Haarlem (twee locaties) en Enschede zijn permanente buitenbanen aanwezig. Een aantal verenigingen is in de zomer te gast bij ander sportverenigingen zoals hockeyclubs, tennisverenigingen en korfbalverenigingen.

 

Bowls

 

De bedoeling is om de bowwlsbal zo dicht mogelijk bij het doelballetje (de jack) te krijgen

Bowls kan worden gespeeld in verschillend samengestelde teams. Eén tegen één (singles), twee tegen twee (pairs), drie tegen drie (triples) en vier tegen vier (fours). Teams kunnen samengesteld zijn uit alleen dames, alleen heren of gemixt. De spelregels zijn niet ingewikkeld. De bedoeling is om de bowlsbal zo dicht mogelijk bij het doelballetje (de jack) te krijgen. Voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan de beste bowl van de tegenpartij krijgt men een punt. Soms is met het blote oog niet te zien welke bowl het dichts bij ligt en dan wordt er gemeten. De speler of het team met de meeste punten, die na een aantal rondes (ends) zijn gescoord, wint de wedstrijd. Bowlswedstrijden worden vaak op tijd gespeeld (bv. één uur) en soms ook op een vooraf vastgesteld aantal ends.

 

Kortom, bowls is een geweldige sport voor jong en oud. Het bevordert de sociale contacten, houdt de beoefenaars fit en is een aangename vrijetijdsbesteding.

 

Nieuwsgierig?

Bent u op zoek naar een vereniging in de buurt? Ga dan naar: www.bowlsnederland.nl[1] en ontdek al surfend deze enerverende sport.

 

Bij de NIOBB, de Nederlandse Indoor en Outdoor Bowls Bond, zijn zo’n vijfentwintig verenigingen aangesloten met samen ongeveer zeshonderd spelers (januari 2023). Drie actieve regio’s voeren het beleid van de NIOBB uit en organiseren eigen toernooien, competities en kampioenschappen. De NIOBB is lid van het NOC*NSF en is ook aangesloten bij de wereld bowls bond.

 

 

Endnotes:
  1. www.bowlsnederland.nl: https://www.bowlsnederland.nl/

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/bowls-houdt-jong-en-oud-in-beweging/