We voelen ons verbonden met elkaar

by TerraByte internet services | 22/12/2021 13:02

Creativiteit en gezelligheid bij de breiclub!

 

Het Nationaal Ouderenfonds heeft in heel Nederland breiclubs, waar ouderen wekelijks samen breien en haken. In het Weeshuismuseum in Culemborg komt een vaste groep dames al een paar jaar breien, haken en spinnen. ‘De breiclub begon met 3 en is inmiddels uitgegroeid tot 18 vaste deelnemers. En nog steeds komen er dames bij!’, vertelt coördinator Ria Spronk trots.

breiclubDames onder elkaar

Menigeen die komt kennismaken, doet daarna wekelijks mee. Naast Ria zit Corrie van der Heiden (85), ze is er voor de vierde keer. “Ik was thuis begonnen aan een trui, maar na de zoveelste keer uithalen was ik er klaar mee. Nu krijg ik hier hulp, ik haak een mutsje voor op de smoothies van innocent.”

 

Hoewel Corrie een gezonde, kwieke dame is, was ze op zoek naar nieuwe contacten. “Ik woon in een appartementencomplex met veel alleenstaanden. Maar op deze leeftijd heeft iedereen wel wat. De gewrichten doen zeer, ze kunnen niet lopen, niet fietsen… Ik ben nog gezond, dans en tennis. Maar ik miste het gezellig samenzijn met dames onder elkaar. Lekker kletsen, over koetjes en kalfjes. Dat kan hier!” Corrie heeft door de breiclub al veel nieuwe mensen leren kennen. Ze is van plan om elke week te komen.

 

“Ik weet zeker dat als er iets is, ik steun krijg van de club”

 

Door corona gaan soms de bijeenkomsten een tijdje niet door. “Waar het kan, spreken we af in de Weeshuistuin, op 1,5 meter afstand”, vertelt Ria. “Maar toch, het was een stille tijd”, vindt Daat van Koevorden (87). “Ik kwam hier elke week en miste het enorm toen we niet bij elkaar konden komen.” Ook Willy Verbaast (82) miste de gezelligheid. “’s Morgens komen de kinderen weleens op bezoek, maar de rest van de dag ben ik alleen. Sinds mijn man is overleden, heb ik nog meer behoefte aan contact. Zonder deze breiclub zit ik de hele week alleen thuis. Het is enorm fijn dat ‘ie er is!” Ondertussen gaat er een kaart rond om een van de dames te feliciteren met een nieuwe knie. “Als er iemand ziek is en we kunnen helpen, dan doen we dat”, aldus Daat. “De een haakt, de ander breit, ik spin…Maar we hebben allemaal veel meegemaakt, mannen gehad, kinderen grootgebracht. We voelen ons verbonden met elkaar. Ik weet zeker dat als er iets is, ik steun krijg van de club.”

Brei mee, haak aan!

Op dit moment zijn er 156 breiclubs in Nederland! Interesse om aan te haken bij een club in de buurt? Of zelf een breiclub starten?
Kijk op ouderenfonds.nl/breien[1]

 

 

nationaal-ouderenfonds[2]

 

 

 

Endnotes:
  1. ouderenfonds.nl/breien: https://ouderenfonds.nl/activiteit/breien/
  2. [Image]: http://www.ouderenfonds.nl

Source URL: https://www.seniorenwijzer.nl/breiclub-we-voelen-ons-verbonden-met-elkaar/