Buiten spelen móét, het doet je ogen goed!

Buiten spelen móét, het doet je ogen goed!

Wist u dat bijziendheid (myopie) enorm toeneemt in Nederland? Van alle twintigplussers draagt maar liefst de helft een min-bril of lenzen. Dat lijkt onschuldig, maar een kind met een bril van -6 of hoger, heeft een risico van één op drie om later ernstig slechtziend of blind te worden. Daarom start het Oogfonds de nationale campagne Gezonde Kinderogen. Inzet: alle kinderen twee uur per dag naar buiten om bijziendheid te voorkomen!

 

Bijziendheid (myopie) ontstaat in de jeugd. De groei van het oog schiet door, waardoor het te lang wordt. Het afwijkende zicht wordt gecorrigeerd met lenzen of een bril, maar de ooglengte blijft hetzelfde. Juist deze lengte zorgt voor problemen met het netvlies naarmate je ouder wordt. Hoge bijziendheid vergroot zo de kans op de meest voorkomende oogaandoening, zoals maculadegeneratie, glaucoom, staar en netvliesloslating.

Teveel tijd achter beeldschermen

Bijziendheid is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Uit wetenschappelijke studies is echter gebleken dat het ontstaan van bijziendheid ook afhangt van levensstijl.

 

oogfonds-2Om dichtbij goed te kunnen zien, moet de oogspieren zich inspannen. Dit heet accomoderen. Als kinderen langdurig dichtbij kijken (bijvoorbeeld bij intensief lezen, gamen en op een mobiel of tablet kijken) groeit de oogbal langer. Op die manier hoeft het minder te accomoderen. Hier kleeft een groot nadeel aan: beelden in de verte worden juist onscherp. Kinderen die teveel dichtbij kijken, kunnen daardoor dus bijziend worden.

 

Kinderen besteden steeds meer tijd op mobiele telefoons en tablets. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd stijgt.

Twee uur per dag naar buiten

Op jonge leeftijd veel binnen zijn, lezen en achter beeldschermen zitten verhoogt het risico. Het Oogfonds adviseert daarom voor kinderen:
• minstens twee uur per dag buiten zijn
• ieder half uur een korte pauze van lezen of op een beeldscherm kijken
• minstens dertig centimeter afstand van beeldschermen zoals tablets

Wetenschappelijk onderzoek

Is van alle zestigers een kwart bijziend, bij veertigers is dit al een derde en bij twintigers zelfs de helft. Deze toename is zeker veertig jaar gaande, maar pas de laatste jaren is duidelijk hoe groot het probleem dreigt te worden. Met steun van het Oogfonds doet het Erasmus MC daarom wetenschappelijk onderzoek naar myopie. Doel is het opsporen van verdere oorzaken van bijziendheid en het ontwikkelen van nieuwe therapieën.

Over het Oogfonds

Het Oogfonds investeert in wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en preventie om de groei van het aantal slechtzienden en blinden in Nederland stoppen. Daarnaast ondersteunt de stichting projecten op het gebied van maatschappelijke toegankelijkheid. Meer info op wwww.oogfonds.nl.

Gratis myopie-pakket

Het Oogfonds daagt alle ouders en kinderen in Nederland uit om twee weken lang iedere dag minimaal twee uur buiten zijn. Om dit gemakkelijker te maken stelt de stichting een gratis informatiepakket beschikbaar met onder andere:
– Informatiefolder over gezonde kinderogen
– Oogtestposter met myopie-test
– Meetlint om de juiste afstand tot de myopie-test te bepalen
– Een vrolijke plaat met 14 beloningsstickers

 

Bestel het informatiepakket via www.gezondekinderogen.nl.
of stuur onderstaande bon in een envelop zonder postzegel naar:
Oogfonds, Antwoordnummer 900, 3500 VB Utrecht

 

 

oogfonds-logo.gif

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!