

Buitenplaats De Tempel aan de Schie
Groen rijksmonument tussen Rotterdam en Delft wordt met vereende krachten opgeknapt
Buitenplaats De Tempel behoort tot de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de Schie, tussen Rotterdam en Delft. De buitenplaats is eind 17e eeuw gesticht om de onrustige stad te ontvluchten. Johan van der Hoeven, eigenaar van De Tempel en toenmalig burgemeester van Rotterdam, bracht er zijn weekenden graag door en ontving hier zijn gasten. Hij pronkte met ingenieuze waterwerken binnen classicistische (geometrische) tuinen. Vijverwerken en beelden uit die tijd sieren nu nog steeds de voortuin. Later werden er andere tuinstijlen aangelegd en nog meer statussymbolen toegevoegd als een theekoepel of een duiventoren.
Rotterdam had vroeger veel meer buitenplaatsen, maar de meeste zijn opgeslokt door stedelijke uitbreidingen. Er resteren er nu nog maar enkele, waaronder De Tempel en ook het ernaast gelegen Nieuw Rhodenrijs. Ze zijn een zichtbare herinnering aan de maatschappelijke en economische ontwikkeling van de regio en van groot cultuurhistorisch belang. Tegenwoordig is De Tempel een publiek park en kan iedereen er ontspanning zoeken; dwalen over de eeuwenoude lanen en genieten van de vogels, stinzenplanten en aanwezige sierelementen waarvan er veel rijksmonument zijn.
Kom eens langs bij Buitenplaats De Tempel
Buitenplaats De Tempel ligt centraal in het groengebied direct aan de stadsrand van Rotterdam, op een plek waar recreatieve routes kruisen en starten. Het is een nog vaak onontdekte oase aan de rand van de stad. Er zijn veel monumentale bomen aanwezig zoals bijvoorbeeld de oudste eik van Rotterdam. Bij het mobiele informatiepunt vertellen enthousiaste Natuurmonumenten-vrijwilligers op zondag graag meer over deze bijzondere historische plek. En wil je even relaxen na je wandeling of gewoon gezellig bijkletsen met vrienden of familie? Voor een hapje en drankje strijk je op zondag neer – tussen de fruit- en walnootbomen – bij de foodtruck met de heerlijk lokaal gemaakte lekkernijen van De Keuken van San.
NMF Kamermuziekfestival op Buitenplaats De Tempel
De Tempel is zo een bestemming op zich, maar kan ook een rustpunt zijn tijdens de verkenning van de polders er omheen die via wandelpaden en het nieuw geopende fietspad genaamd Polderpad zijn verbonden. Of kom op zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2023 genieten van bijzondere concerten van het muziek-
collectief De Bezetting Speelt en het Edson Ensemble op Buitenplaats De Tempel tijdens het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Voor meer informatie en tickets kijk je op www.natuurmonumenten.nl/kamermuziekfestival.
Herstelplan
Buitenplaats De Tempel ligt centraal in het groengebied direct aan de stadsrand, op een plek waar recreatieve routes kruisen en starten. Langs de Schie tussen Rotterdam-Delfshaven, Oud-Overschie en historisch Delft is nu van alles te zien en te beleven. Er zijn aanlegsteigers gerealiseerd, historische jaagpaden in ere hersteld en wandelpaden door het boerenland aangelegd. De Schie als onderdeel van de Zuid-Hollandse trekvaarten heeft veel welvaart gebracht.
Lange tijd was de drie eeuwen oude Buitenplaats De Tempel een vergeten erfgoed in de periferie van de stad. Daar gaat nu verandering in komen. Sinds 2021 zijn de tuinen die al vele jaren in slechte staat van onderhoud zijn, in beheer van Natuurmonumenten. Het park is eigendom van de Gemeente Rotterdam. De gemeente, Provincie Zuid-Holland en Natuurmonumenten hebben de handen ineengeslagen voor grootscheeps herstel van dit bijzondere groene Rijksmonument. Op basis van historische informatie en ecologisch onderzoek is een herstelplan opgesteld voor restauratie van alle sierelementen, de tuinen en recreatieve herontwikkeling van de tuinen. Waardevolle en nog aanwezige cultuurhistorische elementen worden gerestaureerd in harmonie met de monumentale staat, waarbij biodiversiteit hoog in het vaandel staat.
De beelden – die van nationaal belang zijn – worden gerestaureerd. Nu al zijn er enkele beelden te bewonderen in de voortuin, de liggende stroomgoden die in de volksmond ‘Lot en zijn dochters’ worden genoemd. Een aantal andere beelden waren al exclusief te zien in Museum Overschie waaronder het oudst bekende beeld van de buitenplaats ‘het dolfijntje’.
We zijn echter nog lang niet klaar en we kunnen je financiële bijdrage goed gebruiken. Geef je een gift van €500 of meer dan ontvang je het rijk geïllustreerde boekje De Tuinbeelden van Landgoed De Tempel. Wil je bijdragen aan dit bijzondere project? Kijk dan op nm.nl/hersteldetempel.
Informatie voor bezoekers
Kijk op op www.natuurmonumenten.nl/buitenplaats-de-tempel of volg ons op Instagram en Facebook @Natuurmonumenten_DeTempel!