CareClowns voor mensen met dementie

CareClowns voor mensen met dementie

De lakens uitdelen

Mijnheer H. is op zijn kamer. Zijn vrouw is op bezoek. Zij wil de lakens van zijn bed afhalen. Hij wil helemaal niks. ‘Niet mee bemoeien’, roept hij tegen haar. Waarop zij met opgeheven wenkbrauwen naar ons fluistert: ‘Ja, zo wordt er dan met je omgegaan.’ Hij klemt de lakens stevig tegen zich aan zodat zij ze niet kan weghalen. Wij, CareClowns, staan naast elkaar en beginnen er spontaan van heen en weer te wiegen. Synchroon. We neuriën tweestemmig een onbestaand lied. Blijkbaar mooi genoeg voor meneer H. die met een laken in zijn hand begint mee te wiegen. Daarop ontspant ook langzaamaan zijn vrouw en met zijn vieren schudden en vouwen we de lakens wiegend en neuriënd, tot ze keurig op een stapeltje in mevrouw H. haar armen belanden.
Zomaar een verhaal van een CareClown. Tegelijkertijd tekenend voor het werk van CareClowns. Wie zijn die clowns? Wat doen ze? En voor wie? Stichting CareClowns is een initiatief van CliniClowns. Maar dan niet met het zieke kind als ontvanger en mede-maker van het spel, maar de bewoners met dementie in een van de vele verzorgingshuizen in Nederland.

careclownsEcht contact met mensen met dementie

CareClowns bezoeken deze mensen in goed overleg met de medewerkers van de zorginstellingen. Mensen met dementie leven vaak in hun eigen wereld. CareClowns zijn speels en onbevangen in het hier en nu. Ze vellen nergens een oordeel over en zijn overal benieuwd naar. Dit levert vaak mooie en bijzondere momenten op. Niet alleen voor de mensen met dementie, maar vaak ook voor de kinderen, andere familie en zorgmedewerkers. Heel belangrijk, want ook voor hen is een moment van verlichting vaak heel welkom. CareClowns kijken niet naar de beperkingen van de ziekte dementie, maar naar de complete mens. Ze zijn in staat om op respectvolle manier mee te gaan in de belevingswereld van mensen met dementie, om zo echt contact te maken. Niet hun clownpersonage, maar de mensen met dementie staan centraal. Een groot verschil met de clowns zoals de meeste van ons zich waarschijnlijk herinneren uit hun kindertijd, die het vermaak vaak opdrongen of een voorstelling
gaven.

Eenzaamheid en sociaal isolement

Maar liefst één op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. Nederland telt op dit moment ongeveer 250.000 mensen met dementie1. Met de vergrijzing in ons land zal dit aantal in de nabije toekomst meer dan verdubbelen. Het begrip dementie betekent letterlijk ‘ontgeesting’. Iemand die lijdt aan deze ziekte verliest steeds meer grip op het leven en raakt uiteindelijk volledig afhankelijk van de zorg van anderen. Het ziekteproces gaat meestal gepaard met veel verdriet, angst, onmacht, verwarring en strijd. Voor de persoon zelf, maar ook voor de directe omgeving heeft dementie ingrijpende gevolgen. De eenzaamheid die mensen met dementie kunnen ervaren en het daarmee gepaard gaande sociaal isolement, is groot. Dit komt vooral doordat het moeilijk is om contact te maken met deze mensen. Daarnaast is de werkdruk door de vele bezuinigingen in de zorg hoog en moet personeel prioriteit geven aan de dagelijkse verzorging. Hierdoor is er helaas steeds minder ruimte voor in-dividuele aandacht.

careclowns_2Droom

Nathalie Verdonschot (manager Care-Clowns): “Dementie is een actueel thema waarbij de urgentie van kwaliteit van
leven steeds groter wordt. Uit onderzoek blijkt dat het werk van CareClowns een positief effect heeft op het welzijn van mensen met dementie. Onze ambitie is daarom om de komende jaren een groei te realiseren in het aantal clownbezoeken. Dat kost veel geld. Daarom hopen we de komende jaren veel fondsen en donateurs aan ons te binden. Afgelopen jaar hebben we bijna 350 bezoeken gerealiseerd. Daarmee zijn meer dan tienduizend mensen met dementie bereikt. Onze droom is om in 2025 alle mensen met dementie in verzorgingshuizen te hebben bezocht.”

 

Hanneke Heessels (artistiek teamleider CareClowns) begeleidt de clowns. Ze is zelf al heel lang CliniClown en sinds enkele jaren ook CareClown. “Ik heb als CliniClown veel voor kinderen gespeeld maar bij mensen met dementie gaat het er om ze in hun waardigheid te laten. Daardoor speel je het spel met respect. Je probeert de mensen in een beleving te krijgen waarin ze zich gezien en gehoord voelen. Clowns zijn er in soorten en maten, maar bij ons gaat het om het contact. De clown is het middel. Een personage die nieuwsgierig is en in verwondering. Wie ben ik? Waar ben ik? Daardoor kan je binnenkomen bij mensen met dementie.”

 

Meer info: www.careclowns.nl
Like: www.facebook.com/CareClowns
Volg: @Care_Clowns

Reacties

Wij horen graag van u

2 reacties

 1. Reageer juli 28, 13:48 #1 rebec

  Goedemiddag,

  Voor een dementerende afdeling zijn wij op zoek naar een clown.

  Wij willen graag weten wat het kost?
  En op welke manier betaling met worden voldaan?

  Kijken uit naar jullie reactie,

  Groetjes
  Rebecca

 2. Reageer juli 31, 09:22 #2 henk

  Goedemorgen Rebecca,
  Ik reageer even op jouw vraag over het inzetten van een clown.

  Alle gegevens, e-mailadres, telefoonnummer enz. zijn vindbaar op de site van de careclowns. http://www.careclowns.nl

  Veel succes

  Met vriendelijke groet
  Henk