Carnaval in Cádiz

Carnaval in Cádiz

Als je nu eens écht een bijzonder carnaval mee zou willen maken, zou je naar Cádiz kunnen gaan. Op zich is deze stad in Zuid-Spanje al een bezoek waard, maar met carnaval helemaal. Aan de universiteit is zelfs een leerstoel carnaval. De enige in de wereld.

 

Cádiz ligt in een uithoek van Spanje, ten westen van Gibraltar, richting Atlantische Oceaan. Natuurlijk een unieke plek voor de scheepvaart. En het is dan ook al sinds eeuwen een handelsplaats, voor zover bekend 700 jaar voor onze jaartelling gesticht door de Feniciërs.

 

De oude stad is niet groter dan 1,5 x 2 km en wordt omringd door de zee. Verdwalen kun je er niet. Je komt altijd wel ergens uit bij de zee en vindt je weg weer.

Carnaval

Een van de (vele) redenen om naar Cádiz te gaan, zou kunnen zijn dat je het carnaval daar wel eens zou willen meemaken. En dan hebben we het niet over 3 dagen maar over 10. Het duurt in 2024 van 8 – 18 februari en dan doen ze het op 25 februari nog een dunnetjes over voor de jeugd. Jong geleerd is immers oud gedaan. Een carnavalsperiode van 10 dagen is niet het enige dat anders is. Vergeet al je ideeën van carnaval met hossende en hijsende carnavalsvierders. Het carnaval in Cádiz draait vooral rond sketches en liedjes. De teksten van de sketches en liedjes zijn zo belangrijk, dat er zelfs cursussen worden aangeboden. En daar doen jong en oud aan mee.

 

Uiteraard staan de teksten bol van kritische kanttekeningen bij alles wat er in Cádiz, Spanje en de wereld gebeurt. Niet voor niets was het carnaval onder Franco verboden. Maar het was onuitroeibaar. Franco stierf in 1975 en het carnaval in Cádiz herleefde al in 1976.

CadizZang

Zingen is de basis van het Carnaval in Cádiz. De zangroepen (agrupaciones) worden keurig onderverdeeld naar grootte en type presentatie: Coros 12 – 45 personen, (tot een totaal 35 zangers en 10 muzikanten, Comparsas (12-15 personen), Chirigotas (7-12 personen), en Cuartetos (4 personen).

 

Al in november presenteren de groepen zich. Dé locatie daarvoor is het theater genoemd naar de in Cádiz geboren en begraven componist De Falla. En dan begint de afvalrace. De vier beste van elke categorie mogen op de vrijdagavond van het eerste carnavalsweekend meedoen aan de finale. Heel Cádiz zit dan aan de buis gekluisterd. Iedereen heeft immers wel een familielid of bekende die meedoet in een van deelnemende agrupaciones. En ook buiten op de pleinen bij het Gran Teatro De Falla wordt massaal naar de uitslag gekeken en gejuicht wanneer de winnaars bekend worden gemaakt.

Straatcarnaval

Die winnaars zijn de volgende dagen te horen en te zien in de straten van Cádiz. De kleinere groepen lopend, de coros op wagens en op podia verspreid door de stad. En niet alleen zij. Ook de andere deelnemers en elke agrupación die daar zin in heeft. Scholen bijvoorbeeld presenteren optredens door hun leerlingen. Bovendien komen er zelfs groepen vanuit het buitenland om zich tijdens dit carnaval met liedjes te laten horen.
Natuurlijk is er ook een optocht. Daarvoor moet je even geduld hebben tot eind van de zondagmiddag. Bijzonderheid – en heel fijn – langs een deel van de route zijn zitplaatsen te huur.

 

Mocht je niet kunnen tijdens de carnavalperiode, ga dan gerust in een andere tijd van het jaar. Want er valt in Cádiz het hele jaar door veel te genieten. Qua stad, qua strand, qua historie en culinair.

Meer informatie

Algemene website: www.guiadecadiz.com/es/agenda/febrero/2024/carnaval-cadiz-2024.
Spaans leren in Cádiz?: https://clic.es/nl/cadiz/.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!