De kracht van de lach

De kracht van de lach

Een circusles, bloemschikken met kunstbloemen, een wals met een bewoonster; in woonzorgcentrum Ittmannshof in Nunspeet maken CliniClowns Böwö en Zabor er een speelse ochtend van. “De sfeer wordt lichter, luchtiger.”

 

De net nog zo stille huiskamer is nu gevuld met muziek en gelach. Het clownsspel gaat van heel groot tot piepklein. Een zacht liedje, een aanraking, een knipoog. De bewoners bloeien op van de oprechte aandacht. Böwö helpt mevrouw Bootsma bij het bloemschikken met kunstbloemen. Welk takje mag eraf, welke mag blijven? “Ik moet eigenlijk een schaartje hebben. Even denk je het wordt niets en dan opeens gaat het toch bloeien. Het komt vanzelf weer op.”

 

Medewerker Welzijn en Activering Ria van den Dragt – Vis vertelt dat de CliniClowns redelijk nieuw zijn op de Ittmannshof: “Sommige collega’s waren in het begin sceptisch. Maar iedereen is nu om, je ziet zulke bijzondere dingen gebeuren als de clowns er zijn. Ze brengen sfeer, met hun spel en muziek wordt het meteen lichter, luchtiger. De bewoners reageren heel goed op de clowns en zij voelen de bewoners goed aan.”

CliniclownsEen broos lijntje

Jacqueline (Böwö) en Ivan (Zabor) genieten zelf ook van het bezoek. “Het is intens, maar bijzonder”, vindt Jacqueline. “Er is veel rust, mensen zijn heel open.” Ivan knikt: “We maken veel individueel contact met mensen.” Het clownsduo loopt rustig naar mevrouw Ponsteen aan tafel, diep in zichzelf verzonken. Zij is vroeger pedicure geweest in Nunspeet, het zorgpersoneel heeft een bijzondere band met haar. “Ze is wat verder in haar dementie dan de andere bewoners”, legt Ria uit.

 

Mevrouw Ponsteen heeft een blauwe rubberen bal voor zich liggen, ze knijpt erin en rolt hem zachtjes heen en weer. CliniClown Böwö gaat tegenover haar zitten en neemt de bal voorzichtig over. De bewoonster ontspant, ze legt de bal voor Böwö neer. Zo gaat de bal heel rustig heen en weer. Mevrouw kijkt Böwö opeens recht aan. Er loopt een wonderlijk, broos lijntje van de een naar de ander. Dan, onverwachts, legt mevrouw haar hand op die van clown Böwö. Heel even. Een lach, een blik. Dan verzinkt ze weer in haar eigen wereld.

CliniclownsGeef de lach door

Geloof jij ook in de kracht van een lach? Door CliniClowns op te nemen in jouw testament, bezorg je mensen met dementie een lach op die momenten dat ze het zo hard nodig hebben. Ze voelen zich even weer gezien en begrepen en dat maakt een wereld van verschil. CliniClowns ontvangt geen subsidie, we zijn volledig afhankelijk van inkomsten uit giften en nalatenschappen. Wil je meer weten over het werk van CliniClowns of over schenken via het testament? Vraag dan onze brochure aan via cliniclowns.nl/brochure. Je kunt ook contact met ons opnemen via 033 469 90 40 of nalaten@cliniclowns.nl.

 

Foto’s: Ditta van Gent

 

 

cliniclowns

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!